Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германия ще разчита на непопулярни мерки за въглеродна неутралност до 2045 г.

В страната се противопоставят на съхранението на въглерод под земята, но за новите амбиции ще са необходими още действия

Германия ще разчита на непопулярни мерки за въглеродна неутралност до 2045 г.

Снимка: Bloomberg LP

Германия има нови амбиции в зелената сфера, но за да ги изпълни, ще трябва да разчита на непопулярни технологии, коментира Bloomberg. Канцлерът Ангела Меркел вече обяви, че страната ще се стреми към въглеродна неутралност до 2045 година, а не както досега - до 2050 г.

Конкретните мерки ще бъдат обявени по-късно през седмицата.

Още по темата

За да постигне нулеви въглеродни емисии до 2045 година, Берлин ще трябва да се откаже от въглищата най-късно до 2030 година, тоест осем години по-рано от предвиденото досега, а продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили трябва да приключат до 2032 г. Това сочат изчисленията на мозъчния тръст Agora.

Увеличаването на електрическата мобилност означава, че потреблението на електроенергия ще се удвои, а за нуждите на индустрията ще е нужен и чист водород, за да се изпълнят екоамбициите.

Германия трябва да поработи и в още няколко насоки - съхранение на въглероден диоксид. През 2045 г. индустрията трябва да улавя и съхранява по около 73 млн. тона въглероден диоксид годишно, спрямо нула тона днес. Усилията по разработване на технологията обаче се провалят на този етап пред критиките на еколозите, които са против "инжектирането" на емисии в земните недра.

Съхранението на въглероден диоксид е скъпо начинанание, особено на фона на ниските цени на въглеродните квоти, които наблюдавахме до средата на миналата година. Но сега цената им се покачи до около 50 евро на тон и това прави индустрията много по-сговорчива да инвестира в непопулярни технологии, пише още Bloomberg.

За всички в Германия много по-приемлива спрямо улавянето и съхранението на въглерод е идеята за зелен водород, но това изисква още инвестиции за внедряването му в индустрията.

Което, разбира се, повдига въпроса за цената. Предишната цел за въглеродна неутралност до 2050 г. изискваше годишни инвестиции между 1% и 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Сега Agora изчислява, че за изпълнението на новите цели до 2030 г. ще са необходими допълнително още 250 млрд. евро.

На пръв поглед сумата е значителна, но е под 1% от БВП на Германия за този период. Анализаторите са категорични, че германците са много позитивни относно политиката за опазване на околната среда, но цената може и да ги накара да размислят.

Проучванията в Германия сочат възход на Зелените преди изборите през септември. Вероятно партията ще има важна роля при сформирането на следващото коалиционно управление, а защо не и за първи път - канцлер. И при двата сценария се очаква сериозна промяна в климатичната политика на страната в посока към по-бързото позеленяване на икономиката.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Връщането на еврозоната към нормалността трябва да е симетрично