Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Намесата на Китай в енергийните планове на Израел, Гърция и Кипър тревожи ЕС

Мащабният проект за свързване на електропреносните мрежи на трите страни от Източното Средиземноморие продължава да се сблъсква с политически спънки

Намесата на Китай в енергийните планове на Израел, Гърция и Кипър тревожи ЕС

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Електрическият интерконектор EuroAsia трябва да свърже мрежите на Израел, Гърция и Кипър чрез 1200-километров подводен преносен кабел високо напрежение, който ще бъде един от най-дългите в света, когато проектът се реализира. Планът трябва да бъде финансиран частично от Европейския съюз (ЕС), като се очаква етап 1 да струва 2,5 млрд. евро. Предвижда се проектът да бъде приключен до декември 2023 г., съобщава Nikkei Asia Review. 

Още по темата

ЕС обаче е притеснен от факта, че китайски концерн с дялово участие в гръцката енергийна компания в проекта може да използва сделката като троянски кон по отношение на европейската електрическа мрежа.

Интерконекторът, планиран да пренася 2000 мегавата електроенергия, ще сложи край на енергийната изолация на Кипър. Островната държава е единственият член на ЕС, който не е включен в европейско електроснабдяване.

„Междусистемната връзка ще сложи край на енергийната изолация на Кипър в ЕС и по този начин ще повиши сигурността на страната“ изтъква Георгиос Маркопулиотис, ръководител на представителството на Европейската комисия в Гърция.

През юни Костис Хацидакис, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, и Ювал Щайниц, министър на енергетиката на Израел, подписаха съвместна декларация за енергийно сътрудничество в Йерусалим, обещавайки да подобрят енергийната сигурност на двете страни чрез този проект.

През октомври в Атина се проведе среща на външните министри на Гърция, Кипър и Израел, като тя беше посветена на енергийните въпроси и регионалната сигурност, подчертавайки съюза между трите страни.

Защитниците на интерконектора EuroAsia изтъкват, че това може да помогне за облекчаване на начина, по който участващите в проекта страни могат да преминат към зелени енергийни източници.

Привържениците казват, че електрическите междусистемни връзки могат да помогнат на страните за справяне с прекъсванията, присъщи при употребата на вятърна и слънчева енергия. Чрез интерконектора страните, които ще бъдат свързани, ще могат да увеличат дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в своя енергиен микс. Също така, ако техните ВЕИ инсталации генерират повече електроенергия от необходимото, излишната енергия ще може да бъде изнасяна.

"Ползите, произтичащи от потенциалното създаване на интерконектор между Гърция, Кипър и Израел, са много важни", заяви Костис Хацидакис в имейл до Nikkei Asia. „Това не само ще сложи край на електроенергийната изолация на Кипър и Израел, но също така ще отключи потенциала за възобновяема електроенергия на двете държави, както и на Гърция, за да изпълнят целите си от Парижкото споразумение за климата“, подчертава гръцкият министър.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) Кипър генерира 90% от електроенергията си чрез изгаряне на петрол. Възобновяемите източници представляват 10% от енергийния микс на страната. В същото време основните източници в Израел са природен газ и въглища.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Либералната демокрация в САЩ зависи от създаването на по-стабилна икономика