Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Първата атомна електроцентрала в арабския свят вече работи

В дългосрочен план ОАЕ възнамеряват да покриват четвърт от енергийните си нужди с атомната електроцентрала и четирите ѝ реактора

Първата атомна електроцентрала в арабския свят вече работи

Централата в Барака на снимка от 2017 г. Тогава още е била в строеж. Снимка: ЕРА

Обединените арабски емирства станаха първата държава в арабския регион, пуснала в експлоатация атомна електроцентрала. Страната успешно оперира “първия мирен ядрен реактор в арабския свят", заяви вицепрезидентът на Емиратите и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

В дългосрочен план страната, която има около десет милиона жители, възнамерява да покрие една четвърт от енергийните си нужди с атомната електроцентрала и четирите ѝ реактора. Атомната електроцентрала “Барака” се намира в западната част на Емирствата на брега на Персийския залив и недалеч от границата със съседна Саудитска Арабия.

Още по темата


Строителните дейности по четирите ядрени реактора започнаха през 2012 г., ръководени от южнокорейската държавна компания KEPCO. Според емирствата договорът, който възлиза на 20 млрд. долара (18,5 млрд. евро), включва не само строителството, но и обучението на служителите и управлението на централата с мощност 1400 мегавата.

Според държавната енергийна компания ENEC първият блок ще бъде готов за присъединяване към електропреносната мрежа след няколко седмици, за да може след това да доставя електричество за домакинства и компании. С помощта на централата емиратите възнамеряват да отделят 21 милиона тона по-малко въглероден диоксид всяка година, съобщи държавната информационна агенция WAM.

Емирствата са сред най-богатите страни в света благодарение на приходите си от нефтения и газовия бизнес. Въпреки големите ресурси богатата на слънце страна се опитва да покрие вътрешните енергийни нужди с други средства. В района на Абу Даби например една от най-големите слънчеви системи в света започна да работи миналото лято. Емирствата стартираха своята програма за мирно използване на ядрена енергия през 2009 г.

Съседната Саудитска Арабия също насърчава разширяването на ядрената енергетика. Кралството планира да изгради до 16 реактора през следващите 20 години. В Иран, който се намира в региона, но не е арабска държава, също има един реактор в атомната електроцентрала Бушер в южната част на страната.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Как 70-те години променят американската икономика