Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ се нуждаят от устойчива форма на капитализъм

Пандемията осигурява възможност за изграждане на здравословна, справедлива и нулево-въглеродна икономика

САЩ се нуждаят от устойчива форма на капитализъм

Снимка: Bloomberg

През 2006 г. написахме материал на тези страници, озаглавен „За хората и планетата“, в който аргументирахме дългосрочния, устойчив и основан на различните заинтересовани страни подход към бизнеса. Казахме, че американските корпоративни лидери трябва да поставят екологичните, социалните и управленските фактори (ESG) в центъра на процеса по вземане на решения, пишат за Wall Street Journal Ал Гор (бивш вицепрезидент на САЩ) и Дейвид Блъд, съответно председател и старши партньор в Generation Investment Management.

Още по темата
Четиринадесет години по-късно идеята се е превърнала в доказан модел за бизнеса. Кръглата бизнес маса в САЩ и Британската академия подкрепиха подхода, основан на различните заинтересовани страни през последните девет месеца. Защо? Защото устойчивият капитализъм е по-подходящ от обичайния бизнес за предизвикателствата, пред които сме изправени.   

Обемни изследвания показаха убедително, че бизнесите, които правилно интегрират ESG факторите в своите планове, обикновено са по-успешни и печеливши. Тъй като стойността на тази парадигма става широко призната, инвеститорите, които не я имат предвид, могат да бъдат изложени на риск от нарушаване на доверителното задължение към своите клиенти.

С отварянето на американската икономика след пандемията е от съществено значение регулаторите да не се върнат към мисленето по подразбиране отпреди коронавируса. Covid-19 с цялата си разгръщаща се трагедия представлява задължение за преосмисляне на отношенията между бизнеса, пазарите, правителството и обществото, което възниква веднъж на век. Това, което е отчайващо необходимо и което трябва да осигурим, е устойчива форма на капитализъм.

Инвеститорите имат критична роля. Всички инвестиции, направени днес, трябва да имат предвид дългосрочните последици за климата и обществото. Всъщност преминаването към бизнес модел, включващ нулеви въглеродни емисии, вече е в ход. Започват да се трансформират цели сектори: енергетика, селско стопанство и хранителни продукти, риболов и защита на океаните, горско стопанство, архитектура и строителство, мобилност и транспорт, и други въглеродно интензивни сектори, като химикали и тежка промишленост. Вярваме, че този преход ще бъде най-съществената промяна в икономическата история. Възможностите са налице сега. Трябва да инвестираме в тях със същото чувство за неотложност, което хората изискаха за смекчаване на заразата.

Пандемията вече разкри от какво наистина са направени компаниите. Здравните фирми изиграха жизненоважна и видима роля в проследяването на вируса, тестването и доставката на лични предпазни средства. Компаниите в други сектори също се включиха, като помогнаха на ресторантите да се ориентират към дигиталните канали за поръчка и насочиха малкия бизнес към финансовата подкрепа, от която се нуждае, за да премине през кризата.

Някои компании реагираха, като възприеха отговорна, дългосрочна перспектива спрямо това предизвикателство - поемайки разходи, където е необходимо, за да защитят своите служители. Основните търговци на храни споделят данни, логистична инфраструктура и дори персонал в огромно усилие за поддържане на продоволствената сигурност. Това безпрецедентно сътрудничество е възможно благодарение на регулаторите, които се отказват от стандартните правила за конкуренцията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Конгресът на САЩ трябва да заложи на фискалната помощ