Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Виктор Орбан е на крачка от пълен контрол върху унгарските медии

Масовие оставки в най-четения новинарски сайт показват до каква степен властта е поела контрола върху медиите в страната

Виктор Орбан е на крачка от пълен контрол върху унгарските медии

Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарският премиер Виктор Орбан е на крачка от това да получи пълен контрол върху унгарските медии, след като един от най-влиятелните новинарски сайтове в страната изпадна в криза.

Над 70 журналисти от сайта Index напуснаха в петък, два дни след като издателството уволни главния му редактор. Подалите оставка журналисти посочват оказването на „явен натиск“, който според тях застрашава редакционната независимост.

Тяхното оттегляне по всяка вероятност ще сложи край на близо 20-годишното лидерство на Index на медийния пазар в страната. Изданието бе едно от малкото, които оказваха съпротива на натиска за спазване на правителствената линия.

Още по темата

В петък хиляди унгарци се включиха в шествие в столицата Будапеща в подкрепа на сайта, който ежедневно има над милион читатели или около една десета от населението на страната.

„Това е огромна победа за Орбан“, посочва Агнес Урбан, анализатор за консултантската медийна компания Mertek. „Обхватът на Index в Унгария беше изумителен и (сайтът – бел. ред.) стана още по-влиятелен, след като толкова много други независими издания изчезнаха“, допълва тя.

Унгария спадна до 89-о място в индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“ от 23-о, когато Орбан дойде на власт преди десетилетие. Въпреки че в страната все още има независими медии, като RTL Klub – най-гледаният мейнстрийм телевизионен канал в страната, проправителствените медии преобладават в новинарския сегмент, подпомагани от щедро рекламно финансиране от държавата.

Но голямата читателска аудитория на Index накара медията да попадне в полезрението на Орбан, който успа да изгради мащабна пропагандна машина, състояща се от стотици издания – от телевизионни станции през радиа до вестници и сайтове.

Протестът след оставките на журналистите на Index. Снимка: БГНЕС/EPA/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

Контролът на правителството върху медиите до голяма степен се разглежда като причина за изборните победи на Орбан след 2010 г. Неговите политически опоненти дори призоваваха за бойкот на изборите заради несправедливия достъп до отразяване. Тази година неправителствената организация Freedom House заяви за първи път, че Унгария вече не трябва да бъде определяна като демокрация.

През изминалото десетилетие редица бизнесмени с помощта на правителството постепенно успяваха да поемат контрола върху Index и неговата сестринска компания Indamedia, която се занимава с бизнес активността на сайта. По-рано тази година бивш ръководител на държавната медийна корпорация стана принципал на Indamedia.

Приятелите бизнесмени

След като първи в ръцете на властта попаднаха държавните радио и телевизия, дойде ред и на частните медии, като това ставаше най-често чрез придобивания на близки до властта бизнесмени. Това се случи с втория по големина новинарски сайт в страната Origo и частната телевизия TV2. Nepszabadsag – най-четеният вестник в Унгария, беше закрит през 2016 г. от посредник, преди активите му да бъда прехвърлени на близък до Орбан бизнесмен.

Намесата на частния бизнес също така е по-удобна за правителството, когато отрича да има участие в пренареждането на медийния пейзаж в страната.

„Намираме се в такъв момент, в който Орбан в действителност не трябва да нарежда закриването на Index“, казва Урбан. „Условията са такива в тази политическа и икономическа среда, че той (сайтът – бел. ред.) реално няма шанс да оцелее“, смята тя.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Байдъномиката може да повтори данъчната грешка на Франклин Рузвелт