Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с китайска подкрепа

Рияд и Пекин са изградили съоръжение за извличане на "жълт кек" в отдалечен и слабонаселен район на кралството, според източници

Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с китайска подкрепа

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предупреди през 2018 г., че „ако Иран разработи ядрена бомба, ще последваме примера възможно най-скоро“. Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия е изградила с китайска помощ съоръжение за извличане на „жълт кек“ – концентриран уран, от уранова руда в стремежа на богатото на петрол царство да овладее ядрените технологии, пише Wall Street Journal, като се позовава на западни източници, запознати с въпроса.

Съоръжението, което не е оповестено публично, е в рядко населен район в северозападната част на Саудитска Арабия. То предизвиква безпокойство сред американските и съюзническите дипломати, че зараждащата се ядрена програма на кралството върви напред и че Рияд върви към разработване на ядрени оръжия.

Въпреки че Рияд все още е далеч от това, американски народни представители и от двете партии изразяват тревога за саудитските планове, особено на фона на коментарите на престолонаследника Мохамед бин Салман от 2018 г., че „ако Иран разработи ядрена бомба, ще последваме примера възможно най-скоро“.

Вероятно е това да предизвика смущение и в Израел, където службите с тревога наблюдават ядрената работа в кралството.

Още по темата

Саудитското министерство на енергетиката заяви междувременно, че „категорично отрича“ да е изградило съоръжение за извличане на уран в района. В изявлението се допълва, че добивът на полезни изкопаеми - включително уран, е ключова част от стратегията за икономическа диверсификация на страната.

В саудитското изявление се казва, че кралството е сключило договор с Китай за проучване за уран в определени райони на страната.

Саудитска Арабия няма програма за ядрено оръжие, не работи с ядрени реактори и няма и капацитет за обогатяване на уран. Страната обаче се интересува от ядрените централи, за които смята, че ще намалят зависимостта и от нефта, който формира и значителната част от износа и.

„Жълтият кек“ е смляна форма на уранова руда, която се среща естествено в Саудитска Арабия и съседни страни като Йордания. Произвежда се чрез химическа обработка на уранова руда във фин прах. Необходими са множество допълнителни стъпки и технологии, за да се преработи и обогати достатъчно уран, за да захранва гражданска ядрена електроцентрала. При много високи нива на обогатяване уранът може да се ползва и в ядрено оръжие.

„Механизмът за производство на „жълт кек“ може да представлява дългосрочно хеджиране на кралството срещу ядрен Иран“, казва Иън Стюарт от Центъра за изследвания „Джеймс Мартин“. Това е „още една стъпка в посока към създаване на програма за обогатяване на местен уран“, добавя той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата