Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите приеха окончателно държавния бюджет за 2021 г.

Всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г., без значение от доходите на родителите

Депутатите приеха окончателно държавния бюджет за 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно държавния бюджет за 2021 г. Гласуването на текстовете започна вечерта на 24 ноември и приключи днес.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета бе окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, като в нея е и третата актуализация на бюджета за тази година. Причината за промяната в параметрите за 2020 г. е огромният бюджетен дефицит в размер на 5,2 млрд. лв. (4,4% от БВП). Мотив за голямата дупка в хазната е неизпълнение на неданъчните приходи с 900 млн. лв., както и завишаване на разходите с 840 млн. лв. Близо 766 млн. лв. ще отидат за различни разплащания по бюджета на МРРБ.

Всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г., решиха още депутатите. Досега тази помощ беше 250 лв. и за получаването ѝ имаше подоходен критерий. От 2021 г. доходите на родители няма да са от значение и всички ще могат да получат подпомагане от държавата. Според сметките на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 млн. лв. на държавата, като преди месец социалният министър Деница Сачева обясни, че предложението е направено още преди избухването на коронакризата. Досега например от помощта за първи клас се възползваха около 44 хил. деца, като общо едно поколение деца е средно около 60 хил., изчисляват от МТСП.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП самоосигуряващите се да получат една минимална заплата заради предстоящото в петък затваряне на редица обекти и спирането на присъствените занятия в яслите, детските градини и училищата. 

Още по темата

Искането на левицата за увеличението на заплащането на нощния труд също отпадна. Социалистите предлагаха положеният нощен труд да се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от 35% за всеки отработен час.

След приключването на гласуването финансовият министър Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че следващото правителство ще може да изпълни Бюджет 2021, независимо от политическата конфигурация. По думите му разчетите дават ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В бюджета има предвидени достатъчно буфери и с него се продължава по пътя на реформите, започнати още в първите дни на управленския мандат, каза още Ананиев.

"Средствата за здравеопазване за догодина също са рекордно високи. В Бюджет 2021 г. са планирани средства както за кохезионната политика, така и за новия инструмент, следващо поколение, създаден по предложение на ЕК", каза още министърът. Той отбеляза, че българското правителство работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, а  дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС.

Ананиев беше категоричен, че Бюджет 2021 г. е съставен в невиждани досега условия и е адекватен икономически отговор на създалата се ситуация, с който да бъде осигурена стабилност и сигурност.

По думите на финансовия министър управляващите знаят за притеснението на хората за здравето им, за доходите им, както и за притесненията на бизнеса, засегнат от кризата. Според него тези проблеми в голямата си част са решени чрез бюджета за 2021 г.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Финално: 8100 фирми поискаха подкрепа с оборотен капитал