Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Вече можем да установим тясно сътрудничество с ЕЦБ

Придобиването на акции на ПИБ от страна на ББР не е държавна помощ, категоричен е финансовият министър

Горанов: Вече можем да установим тясно сътрудничество с ЕЦБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Имаме уверението на ЕЦБ, че веднага можем да установим тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е предусловие към членство в еврозоната. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че няма крайни срокове, "когато сме готови", но се очакват стъпки в тази посока още през юли. Икономическият министър Емил Караниколов, който също присъства на брифинга, обяви, че се надява още следващия месец България да бъде приета и в "чакалнята" на еврозоната. 

Малко по-рано днес кабинетът реши Българската банка за развитие (ББР) да участва с до 70% в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ). Правителството прие доклада на министерствата на икономиката и финансите по темата, като премиерът Бойко Борисов обяви, че придобиването на акциите е последното изискване пред страната ни, за да се гарантира стабилността на тази банка по пътя ни към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II. 

Последната стъпка преди получаването на съгласие от страна на Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество с БНБ беше изпълнението на плановете за увеличение на капиталовите буфери на две от банките у нас, припомни финансовият министър.

„През март 2020 г. „Инвестбанк” изпълни изцяло плана. Последното, което остана, бе да се изпълни този план и от ПИБ. Имаме уверението сега на ЕЦБ, че веднага можем да установим тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е предусловие към членство в еврозоната", обяви Горанов.

Той пресметна, че активите на ПИБ са на обща стойност над 10 млрд. лева, а през 2019 г. кредитната институция има ръст на депозитите от 761 млн. лева. „Регулаторният капитал на банката показва постоянен исторически ръст през годините, достигайки 656 млн. евро, като се увеличава с 90 млн. евро за 2019 г. Консолидираната печалба на банката за 2019 г. е 137,9 млн. лева, а печалбата преди обезценка е 257,7 млн. лева“, отбеляза Владислава Горанов. 

По думите му ПИБ е най-голямата банка, притежавана от местни лица и петата най-голяма банка в България. „ББР прояви интерес към акции на ПИБ и след одобрение от БНБ на 10 юни банката участва в търга с над 77 млн. права - това са 28 млн. и 265 хил акции, като този брой съответства на 19% от уставния капитал на ПИБ. Останалите права вероятно са били закупени от частен инвеститор, който към този момент не е известен“, обяви Горанов.  Според него сега ББР ще е гарант за сигурността и стабилността на ПИБ.

Придобиването на акции на ПИБ от страна на ББР не е държавна помощ, категоричен е финансовият министър. Горанов добави, че след вчерашния аукцион е ясно, че има достатъчен заявен частен интерес към придобиването на акции от новата емисия на ПИБ. „Това ни дава увереност да смятаме, че не сме в хипотезата на държавна помощ, заради участието на достатъчно частни инвеститори“, обясни той. 

„Емисионната стойност на акциите на ПИБ беше потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. Емисионната стойност от 5 лева на акция е определена на базата на комплексен анализ на ключови параметри, включително балансова стойност на акция, пазарни данни и оценки на последните сделки за придобиване на други банки в България. Взети са предвид изискванията на международните стандарти за оценяване“, отчете Горанов.

В доклада, който той прочете, се посочва още, че в края на 2019 г. ПИБ е успяла да изгради допълнителни капиталови буфери, а съгласно изискванията на ЕЦБ, за да завърши цялостното формиране на допълнителни капиталови буфери срещу неблагоприятни макроикономически развития, банката следва да увеличи базовия си собствен капитал от 1 ред със 100 милиона евро. По думите му ПИБ е със стабилна ликвидна позиция и отговаря на всички регулаторни и потенциални изисквания.

Горанов посочи още, че ББР би могла да излезе с „нелош положителен резултат“ от закупуването на акции на ПИБ. Според него в момента, в който влезем в Банковия съюз и ERM II, цената на активите, в това число и на банковите активи в България ще се повиши не само заради очакваното и заявявано от рейтинговите агенции увеличаване на кредитния рейтинг на България, а и като резултат от това, че надзорът на ЕЦБ е гаранция за още по-качествено състояние на финансовата система. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база