Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ханке отново защитава "рожбата си" - валутния борд

На страната бяха наложени дискриминационни условия от ЕС, твърди икономистът

Ханке отново защитава "рожбата си" - валутния борд

Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT

Намерението на България да влезе във валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврозоната) е фарс от гледна точка на американския икономист Стив Ханке.
 

Първият от трите акта на тази пиеса започна с мисълта за изоставяне на валутния борд и лева на България, пише Ханке в своя блог в Zerohedge.
 

„Валутният борд уби ужасната хиперинфлация в България от 1997 г. и стабилизира икономиката и проправи пътя за влизането на България в ЕС и НАТО. Той работи автоматично и перфектно, точно както го проектирах да работи. Българската общественост знае това и подкрепя валутния борд“, пише американският икономист, който е известен противник на еврото.
 

„Но премиерът Бойко Борисов и „неговият папагал“, финансовият министър Владислав Горанов, искат да премахнат една от малкото български институции, която работи перфектно и е широко уважавана от българи, както и от чужденци. Това е фарс“, убеден е Ханке.

Още по темата

Вторият акт на този фарс, продължава икономистът, включва приемането от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), че Първата инвестиционна банка трябва да бъде рекапитализирана, преди България да може да влезе в Единния надзорен механизъм и ERM II. Според американеца тази дискриминационна предпоставка, „наложена от господарите на българите - Европейския съюз“, е незаконна - поредният фарс.
 

А големият финал на играта започва, според Ханке, когато удари пандемията на коронавируса. Докато вниманието на българската общественост е отвлечено, премиерът Борисов промени курса, като заяви, че на България ѝ липсва финансиране от ЕС, тъй като София не е член на еврозоната. „Това е пълна глупост“, категоричен е Ханке.
 

Тогава, в отчаян опит за рекапитализиране на Първа инвестиционна банка Българската банка за развитие, държавна банка, закупи правата върху акции на ПИБ на двойно по-висока от пазарната им цена. Само времето ще покаже как тази съмнителна маневра ще бъде разгледана от Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС и дали правителството на България ще се придвижи с крачка по-близо до това, от което се страхуват повечето българи: загубата на любимия им лев. Този последен акт, разбира се, е най-големият фарс от всички, заключава още Ханке.
 

Властите в София твърдят, че с капитализацията на Първа инвестиционна банка страната ни вече е изпълнила всички условия по пътя към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II. В края на миналата седмица кабинетът реши Българската банка за развитие (ББР) да участва с до 70% в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ).

Това мнение се застъпва и от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който обяви през май, че България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ през юли, ако изпълни и последното условие за това. По думите му „последното условие“ е „укрепването на капитала на една банка“.

Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ, коментира в интервю пред вестник Le Mondе в началото на седмицата, че е възможно България и Хърватия да влязат в „чакалнята“ на еврозоната до края на годината. По думите му процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база