Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Министърът на труда ще може да определя линията на бедност при икономически спад

Ако се определи по възприетата формула, линията на бедност няма да отговаря на икономическата реалност, според вносителите на промяната

Министърът на труда ще може да определя линията на бедност при икономически спад

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на труда и социалната политика ще може да предлага размер на линията за бедност, съобразен с възможностите на бюджета, в условията на икономически спад.

Това предвиждат предложения за промени в методиката на изчисляване на линията на бедност, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища е 6 септември.

Още по темата

Линията на бедност се използва за изчисляване на различни социални помощи, за определяне кой да получава хранителни помощи и други. За 2020 г. тя е в размер на 363 лева. Тя се определя всяка година през есента.

Предложените промени предвиждат линията на бедност да не се изчислява по заложената в методиката формула с участието на инфлацията за малката потребителска кошница и данните за доходите на Националния статистически институт (НСИ), а да се определя от социалния министър, ако през предходното тримесечие на текущата година има икономически спад, който се очаква да продължи, т.е. страната да изпадне в рецесия.

Министърът на труда получава правото да определи линия на бедност, която не може да е по-малка от миналогодишната, но трябва да е съобразена с бюджета. Други по-точни критерии няма, т.е. управляващите вероятно се подготвят да увеличат някои социални плащания, но още не е ясно точно с колко и какво това ще струва на бюджета.

В обосновката се посочва, че Европейската комисия очаква 7% спад на БВП на България през тази година, а в конвергентната програма на България за 2020 – 2022 г. се очаква БВП да се свие с 3% в реално изражение.

През текущия период се очаква намаление на приходите в бюджета, което налага мобилизиране на всички средства за укрепване на социално-икономическите последици в отговор на пандемията, допълва се в обосновката.

Според вносителите при актуализирането на линията на бедност съгласно възприетата формула тя няма да съответства на новите предизвикателства, на направените икономически прогнози от ЕК и правителството за развитието на социално-икономическите процеси и няма да изпълни заложените си цели.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база