Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

АИКБ: Хората са в сивата икономика заради ниските заплати

Работниците нямат доверие в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги, твърдят работодателите

гледано: 1521   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Хората са съгласни да извършват нерегламентирана заетост поради ниския размер на възнагражденията, но също така и заради недоверието в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги. Основните проблеми, които водят до намаляване на доверието са незавършената реформа на пенсионната система, често променящите се нормативни изисквания и условия за пенсиониране и много ниските пенсии. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Много трудно е да изчислиш процент на нещо, което е скрито. Но нашият композитен индекс „икономика на светло“ за  2019 г. е почти 79%, което означава сивата част на икономиката е около 21%. В този композитен индекс има подиндекс „недекларирана заетост“, който показва около 25% недекларирана заетост“, обясни гостът.

„Пандемията беше наистина урок и тeзи, които години наред се опитват да извлекат конкурентни предимства, като не декларират пълните възнаграждения, сега бяха ощетени, тъй като не успяха да се възловат от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта в пълен размер. Това ги е накарало да се замислят дали си струва да вършат това укриване на данъци и осигуровки“, заяви Иванов. 

Още по темата

Според него е трудно да бъдат открити ефективни мерки за борба с недекларираната заетост, тъй като винаги имам споразумение между работодателя и работника и за да бъде прекратена тази практика трябва да бъде прекъснат интереса на едната страна.

По тази причина от АИКБ предлага работещите в частния сектор да плащат 100% от своите осигуровки. Иванов заяви, че това ще стане като работодателят сключва трудов договор със служителя си, където е записано брутното възнаграждение с включени в него осигуровки. По думите на госта обаче приемането на това предложение в никакъв случай не требва да става за сметка на работника, а законодателството да гарантира, че нетното възнаграждение няма да бъде променено.

„Смятаме, че голямата промяна ще дойде с промяната на нагласите на хората. Това ще стане, като се покаже на хората, че трябва да получават по-големи възнаграждения, както и да им се покажат достойнствата на пенсионната и здравната система“, каза Иванов.

Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Какви са рисковете при употребата на данните в регистър с ваксинираните?