Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как пандемията се отрази на пазарите в Европа?

Лихвите са много ниски и съответно инвестициите в алтернативни активи като облигации не са толкова доходоносни, твърди експерт

гледано: 1975   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Цялостната раздробеност на пазара, блокадите и несигурността около Brexit доведоха до по-малко листвания в Европа. Континентът винаги е изоставал по обем на листванията и венчър инвестирането от САЩ и Азия и това се дължи, както на по-голямата консервативност на инвеститорите, така и на липсата на реално интересни емитенти, които да се листват.

Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital.

„Пандемията доведе до няколко наистина интересни тенденции на финансовите пазари. Едната е все още неспирният възход на технологичните акции поради новата реалност, в която живеем и необходимостта от дигитализиране на света и начина, по който работим и общуваме“, каза гостът.

„Другите фактори за интереса към финансовите пазари включват това, че лихвите са много ниски и съответно инвестициите в алтернативни активи като облигации не са толкова доходоносни, както и това, че много повече индивидуални инвеститори имаха възможността да търгуват на пазарите, седейки вкъщи“, обясни Иванов.

„Интересна тенденция бе набирането на средства през т.нар. SPAC-ове“, каза той.

„В нашия регион най-голямото IPO за миналата година е това на Allegro в Полша, което бе толкова успешно, че Полша завърши годината с по-голям обем на листвания от Германия“, заяви гостът. 

„Следваща криза със сигурност ще има, но дали е въпрос на три или пет години, както и откъде ще тръгне е много трудно да се прогнозира, но тази положителна траектория, която виждаме сега ще продължи поне още една година“.
В края на разговора Иванов прогнозира, че 2021 г. ще продължи да бъде силна за IPO пазара.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Има ли лобизъм при защитните маски срещу COVID-19?