Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Петр Коблиц: Има условия 2021 г. да бъде година на нови листвания

Факторите на растежа през тази година ще бъдат както ликвидността, така и включването в индекс, каза шефът на Пражката фондова борса

гледано: 2777   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Има добри условия 2021 г. да бъде година на нови листвания. Мисля, че показахме на много предприемачи в Чехия, че листването е един много добър начин за развиване на компаниите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петр Коблиц, главен изпълнителен директор на Пражката фондова борса.

„През последните години имаме 5 двойни листвания с борсата във Варшава“, каза гостът. 

„Сътрудничим си с Варшавската борса, не се конкурираме. Използваме системата на Deutsche Börse - това е системата, която се използва и на австрийския фондов пазар. Друго предимство е, че чешките инвеститори могат да използват полските фондове и обратното. Това помага на инвеститорите от региона много лесно да влагат парите си в Чехия, Полша и Австрия“, обясни гостът.

„Има известно ниво на конкуренция за търговските обеми, но тъй като в момента може да листнете компанията си на всеки един от регулираните пазари, е важно да се развива ликвидност“, заяви Коблиц. 

Според госта сега е важно регионалните борси да се концентрират върху програми за подкрепа на малките и средни предприятия, тъй като те са много важни за изграждането на местни екосистеми.

„Трябва да развиваме този трамплин за компаниите и да можем да помогнем на стартиращите фирми да растат“, добави той.

По думите на госта факторите на растежа през тази година ще бъдат както ликвидността, така и включването в индекс.

„Все повече мениджъри на активи управляват пасивни портфейли, които копират индексите така, че важното за компаниите е да се търгуват на публичния пазар. Индустриалният сегмент също така е много важен. Както виждате през последните 24 месеца, ако сте технологична компания много лесно ще влезете на пазара, но ако сте част от класическите индустрии, трябва да работите много повече“, добави гостът.

Коблиц заяви, че Пражката фондова борса се готви усилено за създаването на Съюз на капиталовите пазари, но за да може това да бъде постигнато, всички отделни капиталови пазари трябва да бъдат напълно развити.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Валентин Кънев: „Северен поток 2“ няма да спре, но строежът ще се бави