Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Ганчо Ганчев: България може да изостане от очакваното бързо възстановяване

Средствата, които страната ни заделя за борба с кризата, са средно пет-шест пъти по-малко в сравнение с отделяното в Европа

гледано: 3628   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Началото на 2021 г. ще бъде по-трудно, но ако мерките по ваксиниране в Западна Европа и България се окажат достатъчно бързи и ефективи е възможно през втората половина на годината да имаме бързо възстановяване. Това заяви проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в ЮЗУ, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В краткосрочен план вероятно ще имаме забавяне на растежа и известно свиване на производството,  но от втората половина на годината може да се очаква ускоряване на растежа, особено ако програмите за ваксинацията се развиват добре“, каза Ганчев.

„Средствата, които ние заделяме за борба с кризата, са средно 5-6 пъти по-малко в сравнение с това, което се отделя в Европа“, допълни той.

„Според мен особено хората със свободни професии не бяха компенсирани достатъчно добре от държавата. Тези, които получиха средства, пък не бяха чак толкова засегнати“, отбеляза експертът.

„Що се отнася до бизнеса мерките помогнаха на някои фирми, но идеята е не просто да се компенсират компаниите, а икономиката да се приспособи към новите технологични структурни изменения. Ние тук нямаме никакви мерки“, коментира гостът.

„Рискуваме в бъдеще да изпаднем встрани от развитието и да не можем да се възползваме от очакваното бързо възстановяване, което ще се случи в края на тази и началото на следващата година“, смята Ганчев.

„Ако се обърнем към ЕС виждаме, че имаме силна ориентация към „Зелената сделка“ т.е. ускорено инвестиране в нови енергийни източници и намаляване на въглерода. Неща, в които ние сериозно изоставаме и нямаме никаква сериозна програма и стратегия, особено в областта на енергетиката“, заяви той.

„Основните ограничения пред растежа на българската икономика ще се очертаят през следващите 20 години заради ТЕЦ-овете на въглища и заради алтернативните източници“, допълни Ганчев.

Той коментира и присъединяването на България към еврозоната, като заяви, че страната ни ще се сблъска с известни технически проблеми и трябва да бъде подготвена със социални мерки за подпомагане на най-силно засегнатите от промяната лица.

„Националният план за въвеждането на еврото трябва да започне с анализ как ще се отрази това върху различните сектори на икономиката и трябва да има технически план как физически ще бъдат заменени левовете с еврото“, смята Ганчев.

„Трябва да има и много стриктен контрол върху цените, защото търговците ще се опитат спекулативно да ги увеличат“, каза той.

Целия разговор по тези и други теми вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Валентин Кънев: „Северен поток 2“ няма да спре, но строежът ще се бави