Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Валентин Кънев: „Северен поток 2“ няма да спре, но строежът ще се бави

Проектът ще функционира под антимомнополното законодателство на ЕС, посочи председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация

гледано: 4686   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Америка има доста последователна позиция, макар и не толкова бързо реактивна спрямо „Северен поток 2“, и вероятно ще се търси забавяне на проекта, за да могат да бъдат договорени други неща. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.
Още по темата

„Трябва да имаме предвид, че „Северен поток 2“ в комбинация със „Северен поток 1“ става една много масивна инфраструктура за доставка в една точка и това води до поставяне в зависимост на Европейската комисия от доставките на това място“, посочи експертът.
Той напомни, че през следващите години „Европа ще разчита на това гориво на прехода и нуждите на Европа от повече газ“.

Кънев е на мнение, че строежът на газопровода не може да бъде спрян, тъй като Германия е на негова страна, но предположи, че проектът ще функционира под антимомнополното законодателство на ЕС.

„Така, че ние ще очакваме подобен сценарий, в който проектът може да бъде построен, но поставен на трупчета. Може да се разглеждат различни варианти какво биха могли да се договарят с Русия ЕС и САЩ. Виждаме, че се поставят някакви политически искания, свързани с Навални, но те нямат особена логика с оглед на проекта. Но има други неща, които могат да бъдат договорени, например газта, която влиза в Украйна да бъде доставяна на границата между Украйна и Русия, а от друга страна в доставките да не участва само „Газпром“, но и други компании“, коментира председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

По думите на Валентин Кънев подобна стратегия може да се приложи и за „Северен поток 2“, като газта да се доставя от другата страна на Балтийско море, където да се прехвърля собствеността върху нея или директно да участват и други играчи.   

Според него „Северен поток 2“ няма да отговаря на третия енергиен пакет на ЕС, въпреки че в проекта участват частни субекти, които не са с руска собственост, тъй като това участие е непряко, а с финансиране.

„Самата структура на проекта е със 100% собственост на „Газпром“, както върху инфраструктурата, така и върху газа, което е в противоречие със законодателството на ЕС“, подчерта Кънев, но отбеляза, че „благоразположението на Германия за проекта за втечнен газ може да помогне за намиране на компромис“.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация обясни и коя страна е в по-добра позиция в момента.

„”Газпром“ разполага с много ресурси и ще излезе от ситуацията независимо дали това ще бъде с временни загуби. Австрия Германия не разполагат с такъв ресурс, но те вероятно също биха могли да се обърнат към други доставчици и с цената на повече финанси да решат проблемите с доставката“, смята Кънев. 

Какво е бъдещето на „Северен поток 2“? Ще бъдат ли преразгледани позициите на САЩ към проекта? Ще се увеличат ли доставките на американски газ към Европа за сметка на руския газ? Каква е икономическата логика с ефект върху потребителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Колко е опасна за икономиката промяната в политиката на централните банки?