Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми?

30% от бюджета на България е необходим за прилагането на инициативата за осигуряване на стандарт, посочи икономистът Ивайло Кирилов

гледано: 2232   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
 До 25 септември в Европейския съюз трябва да се съберат 1 милион подписа, за да одобри Европейската комисия гражданската инициатива за безусловен базов доход. От 25 септември са събрани 40 хиляди гласа на европейско ниво, а в България те са около 1500. Това съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Ивайло Кирилов, организатор на гражданската инициатива за безусловен базов доход от българска страна.
Още по темата

„Това е един нов, много демократичен принцип“, посочи той и обясни, че инициативата за прилагане на безусловен базов доход не е в отговор на пандемичната криза, защото по нея се работи от 2017 година.  Кирилов напомни, че през 2008-2010 г. тя е неуспешна, като началото на идеята е разработена и се защитава от световни икономисти още през 1986 г. 

Икономистът е на мнение, че безусловният базов доход е един от инструментите за демокрация, затова, в продължение на една година, европейците могат да гласуват за него и той да се превърне в законодателна инициатива. Седем държави в ЕС трябва да направят своята минимална квота.

"След това предложението влиза за разглеждане в ЕК, отива в Европейския парламент, и ако там се гласува се превръща в директива", поясни той. Перспективата при въвеждането на експеримента с получаване от държавата на пари, които да гарантират стандарт на живот, е да се стимулира икономиката чрез потребление и заетост

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма граждани – няма държава, ако няма потребление - няма икономика. Последните 15 години в България се получава така – липсват граждани и липсва икономика и не може да направим стандарт", коментира Кирилов.

Той отбеляза, че от 2008 г. на пенсионните фондове в България им е трудно да оцеляват, защото „инструментите, които те използваха, просто ги няма“. „Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни Кирилов политиката на държавата в грижата за гражданите си.

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България и цитира изчисления какъв е максималният базов доход в различните страни в ЕС в зависимост от състоянието на икономиката. „Най-висок е той за Люксембург – 1350 евро, а за България – 420 евро“, посочи икономистът.

Кирилов е на мнение, че в момента държавният бюджет може да поеме прилагането на безусловен базов доход, защото за прилагането му са необходими 30% от парите в хазната на България, като бюджетът в момента е 46,8 милиарда.

„15 милиарда са достатъчни, защото сумата не трябва да се приготвя за първите три месеца. След това става колело, което трябва да се върти и в момента, в който се пусне базовият доход, стават милиарди акции“, пресметна икономистът. 

Той е убеден, че осигуряването на безусловен базов доход няма да демотивира. „Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", съветва Ивайло Кирилов.

Според него така ще се спре корупцията, защото безусловният базов доход се получава „конкретно с карта и регистрация в държавата, в която живееш“ и не са възможни манипулации.

Икономистът прогнозира, че липсата на работни места, пред която е изправен съвременният свят, ще остане фундаментален проблем.

„В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места през тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен „данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, но това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси и изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много „хитра политика на управляващите в тези държави“.

„В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", обясни Кирилов.

„Идеята ще бъде въведена в света без значение дали ще успее нашата инициатива, защото в много страни инициативата е в парламента или в правителството“, убеден е Кирилов и даде пример с Великобритания.

Ще гарантира ли икономиката безусловния базов доход? По какъв начин държавата може да преразпредели справедливо бюджета? Трябва ли да се променя Конституцията, за да се прилага безусловен базов доход? Добър пример за следване ли е Швейцария? Кога ще започне дебатът за безусловния базов доход в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bulgaria On Air
Илия Лингорски: Трябва да се подкрепи социалната кохезия на ниво заетост