Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Купувачите на първи имот вече са на пазара

След март 2021 г. цените на жилищата ще започнат да растат, прогнозира Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”

гледано: 5090   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, очаквайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи
. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”. Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.
Още по темата

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, посочи експертът. 

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил. Той информира, че през последните три седмици се сключват доста сделки.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, е мнението на Илиев. 

Той смята, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали – от шест до девет месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, очаква съоснователят на “КА5 имоти”, но съветва, че сега е време да се планират покупки. 

Що се отнася до хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези заеми ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти. 

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми. "Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни експертът.

Илиев разкри, че за разлика от времето на карантината, когато огледите бяха намалели с 85%, през последните три седмици отново има засилена активност на имотния пазар. „Увеличи се интересът към 3D и виртуалните огледи, както от продавачи, така и от купувачи", потвърди той и изключи манипулациите при показване на жилищата.

Представителят на имотния бизнес отбеляза, че около 35% от кандидат купувачите търсят къщи извън градовете.

Антон Илиев напомни, че обикновено след септември има засилено търсене на имоти, свързано със започването на учебната година и потвърди, че това се случва вече 15 години. Той очаква, че след март догодина цените на жилищата ще започнат да растат.

Каква е логиката на имотния пазар в условията на извънредна обстановка и епидемия? Какво трябва да знаят купувачите с жилищни заеми? Търсят ли се имоти на зелено и създава ли това строителство риск?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие