Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм

Затвърждаването на държавата и в банковия сектор е неблагоприятно, заяви бившият вицепремиер

гледано: 2230   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Виждаме нашествие на държавата в икономиката и вървим към държавен капитализъм. Затвърждаването на държавата и в банковия сектор за мен е неблагоприятно и отговаря на основната тенденция на одържававяне на икономиката, което ще доведе до негативни последици, заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Доц. Бобева подчерта, че е важно да сме наясно как във валутния механизъм ще поддържаме стабилен валутния курс, както и какъв е подходът на ЕЦБ при надзираване на банковата ни система. 

Още по темата

"Консистентно моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен", смята бившият вицепремиер, говорейки за наличието на политическа интервенция. "Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни", отбелязва тя.

Бобева се надява участиет на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

"Имахме силна серия от три конвергентни доклада в продължение на 6 години. В последните има комплименти за Българска народна банка (БНБ)".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери