Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Търговците на газ ще трябва да доказват финансово обезпечение на дейността си

От 1 октомври 2021 г. търговията с газ ще се извършва само на основание на лиценз, издаден от КЕВР

Търговците на газ ще трябва да доказват финансово обезпечение на дейността си

Снимка: Архив Ройтерс

Търговците на природен газ ще трябва да добавят и доказателство за обезпечение на дейността си при издаване на лиценз за търговия със суровината. Промяната е предвидена в проект за изменения на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, по силата на която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издава лицензи за търговия с газ.

Още по темата
Промяната е нужна във връзка с изискването от новата газова година (1 октомври 2021 година) търговията с газ да се извършва само от лицензирани търговци. От 1 януари 2021 година търговците вече ще трябва да подават искания до КЕВР за издаване на разрешения по силата на Закона за енергетиката.

Досега за издаване на лиценз се изискваше информация за фирмата и управлението ѝ, обосновка на срока, за който се иска лиценз, както и данни за лицензи за други енергийни дейности и бизнес план за пет години.

С измененията в Наредбата ще бъде поискано търговците да декларират и обезпечение в размер на 1/24 от годишния оборот, но не по-малко от 150 хил. лева. За първата година на лицензионната дейност ще се използват данни за оборота от търговия с газ на територията на България, става ясно от предложението на енергийния регулатор, публикувано за обществено обсъждане.

Обезпечението може да бъде използвано само за задължения, свързани с търговията с газ, като сумата трябва да бъде възстановена до 20 работни дни.

Промяна има и по отношение на очакваната информация в бизнес плана за лицензиантите - в него ще трябва да има прогнозна информация за паричните потоци на дружеството и прогнозни цени на газа за периода на бизнес плана по години.

В документа трябва да бъде приложен и анализ на пазара, който включва и възможностите на заявителя за развитие.

В предложените промени се отчитат още и новите задължения на КЕВР по контрол на дейността на пазара за търговия на едро с енергия.

От КЕВР очакват коментар на заинтересуваните лица до 9 декември 2020 г.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Енергетика
Б. Борисов: Оборудването за АЕЦ "Белене" може да се използва в Козлодуй