Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският авиорегулатор очаква зелена светлина за 737 Max през януари

Одобрението от ЕС е ключова в усилията на Boeing да върне в небето модела Max извън САЩ

Европейският авиорегулатор очаква зелена светлина за 737 Max през януари

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският регулатор за авиационна безопасност по всяка вероятност ще позволи полетите с Boeing 737 Max отново през януари, след като проучвания и тестове са установили, че американският производител е поправил проблемите с печално известния си модел.

„Всички тези проучвания показват, че самолетът може да се върне в употреба“, посочва Патри Ки, ръководител на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ), цитиран от Bloomberg. „В нашия случай ще приемем решението, което ще ни позволи да го върнем в употреба в рамките на януари“, допълни той.

Още по темата

Зелената светлина от ЕС е ключова в усилията на Boeing да върне в небето модела Max извън САЩ. Отвъд Океана Федералната служба по авиация даде разрешение за използването на модела по-рано тази седмица. Одобрението от ЕААБ, което изисква допълнителни проверки на сигурността от тези в САЩ, ще позволи на американската компания да започне с доставките на вече построени самолети в региона за ключови свои клиенти като Ryanair Holdings Plc.

Ки даде сигнал през октомври, че е доволен от промените, които Boeing е направил, след като две катастрофи с модела в рамките на по-малко от пет месеца отнеха живота на 346 души. Това доведе и до приземяването на всички самолети 737 Max през март 2019 г.

Подкрепата на европейските регулатори също така се приема и за ключова при получаването на по-широка международна подкрепа за връщането на самолетите във въздуха. Кризата със 737 Max нанесе тежък удар по репутацията на щатската Федералната служба по авиация като лидер по въздушна безопасност.

„Със сигурност ще се промени начина, по който ние сертифицираме Boeing“, каза ръководителят на европейския регулатор в събота. Но по думите му това няма да удължи сертификационния процес.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи