Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическите данни от региона помрачиха европейските борси

Siemens оглави Stoxx 600, след като акциите на компанията поскъпнаха с над 7% заради силния финансов отчет, който представи

Икономическите данни от региона помрачиха европейските борси

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата на червена територия на фона на новите ограничения, свързани с коронавируса, и икономическите данни от региона, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижава с 0,66% до 408,16 пункта.

Германският измерител DAX отчита спад от 0,24 на сто до 13 873,97 пункта.

Френският показател CAC изтрива 0,56% от стойността си, смъквайки се до ниво от 5559,57 пункта.

Британският индекс FTSE регистрира спад от 20,35 пункта, или 0,3%, до 6695,07 пункта.

Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари, тъй като ограниченията за справяне с коронавирусната пандемия засегнаха силно доминиращата индустрия на услугите в Европейския съюз (ЕС).

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната на IHS Markit спадна още през януари до 47,5 пункта спрямо 49,1 пункта през декември. Анкета на Ройтерс сочеше спад до 47,6 пункта.

В същото време Германия намали прогнозата си за икономически растеж през тази година на 3% поради удължаване на ограниченията за справяне с коронавируса, което се очаква да тежи върху активността през първото тримесечие.

Правителството намалява прогнозата си от 4,4%, направена в края на октомври, твърди източник, запознат с годишния икономически доклад, който ще бъде публикуван следващата седмица. Германия обяви частична блокада, включваща затварянето на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, в началото на ноември. Оттогава ситуацията не се подобри значително и страната удължи мерките поне до средата на февруари.

Междувременно, Великобритания отчете най-силния спад в бизнес активността от май насам, като най-силно пострадаха компаниите за услуги. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Обединеното кралство падна до 40,6 пункта през януари спрямо 50,4 пункта през декември.

При индивидуалните акции книжата на технологичната компания Siemens поскъпнаха със 7,2%, като по този начин дружеството оглави индекса Stoxx 600, след като представи финансов отчет, който надмина очакванията на анализаторите.

Книжата на германския автомобилен концерн Volkswagen AG също поскъпнаха с 1,8 на сто на фона на печалбата, която производителят отчете за 2020 г. в размер на около 10 млрд. евро.

На дъното на Stoxx 600 се озова англо-германският туроператор Tui, чиито книжа поевтиняха с повече от 16%.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Колко е близо до рестарт глобалната търговия?