Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

В Германия пристигащите от Източна Европа сезонни работници са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа е в ход, като сезонни работници събират реколтата във водещия производител Испания. Разходите обаче растат, тъй като фермерите се страхуват, че трета вълна на COVID-19 може да доведе до повторение на нарушенията на снабдяването с работници през 2020 г., пише Ройтерс.

Работодателите разчитат много на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не можеха да пътуват миналата година, тъй като границите бяха затворени при първата вълна на пандемията. В супермаркетите се появи недостиг на ключови стоки, а цените нараснаха, тъй като потребителите се презапасяваха.

Случаите на коронавирус в Европа отново растат, засилвайки риска от загуба на реколта, което се прибавя към разходите на фермерите за всичко – от допълнителен транспорт, за да спазват работниците социална дистанция, до закупуването на защитно облекло за сезонните работници.

В североизточната испанска област Каталуния фермерът Жозеп Кабре казва, че е похарчил 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата му.

„Имаме късмет и доколкото ни е известно никой от нас не се е заразил с COVID-19“, отбелязва Кабре и допълва, че затварянето на бизнеса му за 15 дни може да означава загуба от 150 хил. евро.

„Бар или магазин може да затвори за 15 дни…, но ако не прибера плодовете в точното време, а го направя по-късно, това би било вредно. Да спрем за 15 дни би било икономическа катастрофа“, казва Кабре.

Още по темата
Той опитва да дава на работниците задачи, за да ги държи на дистанция, и спрял да използва микробус с девет места, за да ги отвежда в полето близо до град Лерида, а вместо това използвал няколко микробуса и възстановявал транспортните разходи на работници, които пътували сами.

Лерида се превърна в огнище на заразата миналото лято, отчасти свързано с мигрантите, търсещи сезонна работа за бране на плодове.

Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва.

„Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия, и допълва, че повишаването на минималната заплата в Испания също подлага на натиск маржовете.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Марио Драги се отказа от премиерската си заплата