Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ваксинираните европейци ще пътуват без ограничения в ЕС

Съюзът прие и промяна в системата, която определя кои региони се смятат за рискови за разпространение на COVID-19

Ваксинираните европейци ще пътуват без ограничения в ЕС

Туристи пристигат на летището в Палма де Майорка, Испания. Снимка: EPA/CATI CLADERA

Европейският съюз (ЕС) одобри облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което предвижда гражданите на съюза със завършена ваксинация срещу COVID-19 да могат да пътуват, без да бъдат тествани и да подлежат на карантина. Новината беше съобщена от Португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Bloomberg.

Новите правила предвиждат туристите със завършен цикъл на ваксинация преди повече от 14 дни да могат да се движат свободно между държавите от ЕС. Ограниченията за пътуващите от трети страни могат да бъдат налагани в зависимост от епидемичната ситуация в тези държави.

Освен това ЕС прие и промяна в системата, която определя кои региони се смятат за рискови за разпространение на COVID-19. Според новите насоки за „зелени“ региони ще се смятат тези, в които има по 50 нови случая на 100 000 души от населението на двуседмична база или по 75, ако те представляват под 1% от направените тестове. Границите на следващото по риск ниво – „оранжевото“, също ще се вдигнат. 

Още по темата


За пътуващите от „зелените“ зони не се предвиждат ограничения. За идващите от „оранжеви“ зони е възможно да бъде изискван отрицателен тест. Идващите от „червени“ зони може да бъдат подложени на карантина, а пътуванията от „тъмно червени“ зони могат да бъдат ограничени само до най-наложителни.

Междувременно стана ясно, че Германия планира да отмени предупрежденията за туристически пътувания до дестинации, смятани за високорискови, що се отнася до коронавируса. Новината бе обявена от външния министър Хайко Маас, цитиран от DPA. Това ще важи от 1 юли за райони, в които новозаразените на седмична база не надхвърлят 200 души на 100 000. Предупрежденията за пътувания на германските власти бяха въведени преди повече от една година.

„Можем да премахнем предупреждението за пътуване в рискови зони, където показателят за разпространение на вируса е по-малък от 200 на седмична база. Тази мярка ще се прилага от 1 юли и за целия свят", съобщи Маас.   да очакваме повече нормалност и това включва пътуванията", посочи в изявление Маас, цитиран от Ройтерс.

За държавите членки на Европейския съюз, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които вече не са категоризирани като рискови зони, предупреждението за пътуване на германското външно министерство ще съдържа в бъдеще единствено формулировката, че се изисква "особена предпазливост".

По-рано днес германският институт "Роберт Кох" извади от списъка си на рискови дестинации във връзка с коронавируса няколко страни и района, включително САЩ, Канада, Швейцария, Австрия и някои части на Гърция.
Германската асоциация за въздушен транспорт (BDL) вече обяви, че от следващия месец пътниците ще могат да летят до 217 европейски дестинации в 38 държави, почти както през 2019 г. преди появата на пандемията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Макрон и Меркел искат координирано отваряне на границите в Европа