Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Когато по-старата технология за производство на чипове може да е от полза

Китайската SMIC може да се възползва от дефицита на пазара именно заради това

Когато по-старата технология за производство на чипове може да е от полза

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският производител на чипове SMIC ще спечели от глобалния дефицит на полупроводници, твърди анализатор, спорeд когото случващото се ще даде на компанията глътка въздух от негативните ефекти на американските санкции, пише CNBC.

Липсата на чипове започна, когато търсенето на потребителска електроника скочи, защото страните наложиха блокади, за да се борят с коронавируса. Това търсене на продукти, изискващи по-модерни чипове, доведе до недостиг в други индустрии като автомобилната.

Още по темата

Двете водещи компании за производството на чипове са тайванската TSMC и южнокорейският гигант Samsung Electronics. Това означава, че има много малко фирми, които правят въпросните по-развити полупроводници.

Но не всички продукти, в частност в автомобилната индустрия, изискват толкова модерни чипове. В действителност, те се нуждаят от много чипове, изградени с по-стара технология, а именно тук SMIC може да излезе на преден план.

Коя е SMIC?

SMIC е най-големият китайски поддоставчик на чипове. Тя прави чипове по дизайн на други компании.

Но нейната технология изостава значително зад тази на TSMC и Samsung, поради което не може да произвежда най-развитите компоненти на пазара.

SMIC е най-големият залог на Китай в създаването на конкурент на TSMC и Samsung и е ключова част от амбициите на страната да засили своята индустрия, като започне да зависи по-малко от външни играчи, когато става дума за полупроводници.

През декември американското правителство постави SMIC в експортния си черен търговски списък. Това ограничава американските фирми да изнасят технологии към SMIC – ход, който може да засегне възможността на китайската фирма да произвежда по-модерни чипове.

Веригата за доставки и производството на чипове са сложни. Въпреки че TSMC, Samsung и SMIC правят чипове, те разчитат на софтуер и машини от европейски и американски фирми. Ако SMIC няма достъп до тези инструменти, за нея ще е изключително трудно да настигне конкурентите си.

По-стара технология

Засега SMIC може да произвежда чипове, базирани на по-старата технология. И това може да е в нейна полза, защото колите и други продукти не изискват толкова модерна технология на този етап.

“Автомобилите не се нуждаят от много водещи в технологично отношение чипове. Повечето все още са периферни чипове...“, коментира Же Хо Нг, анализатор на China Renaissance.

Такива чипове се ползват например за регулиране на живота на батерията на дадено устройство.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2714   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Apple ще се сбогува с Mini модела на iPhone?