Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът: Нямаме резерви да посрещнем една сериозна рецесия

Има спад от 3,8% на БВП, затварянето ще даде дългосрочно отражение, прогнозира главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова

гледано: 2652   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Българският бизнес настоя в случай на локдаун правителството да приеме Национална програма за подпомагане с бърз достъп до компенсации за сметка на държавата на всички затворени икономически дейности.

"Второ затваряне трябва да бъде съпроводено с незабавни мерки. Българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България д-р Милена Ангелова.

Още по темата

Бизнесът има две предложения - подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени и предприятията да могат да получат отсрочка за натрупаните си задължения.

"Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро и малките предприятия. Трябва да има 30% спад на оборота и това се установява на основа на реалната отчетена загуба", посочи Агелова.

Главният секретар на АИКБ изрази мнение, че и двете мерки може да бъдат въведени още следващата седмица.

"За девет месеца имаме спад от 3,8% на БВП. Мазнинките на всички свършиха. Ако се затварят бизнеси, ще има дългосрочно отражение", прогнозира Ангелова.

Тя е на мнение, че бизнесите вече са достатъчно отговорни и са се научили какви мерки да вземат.

Според нея трябва да се направи списък с предлаганите мерки, които да са изчерпателни, а не на парче и те да бъдат обсъдени с бизнеса.

"Нямаме резерви да посрещнем една сериозна рецесия, която би могла да произтече от това", категорична е д-р Милена Ангелова.

Представителните на национално равнище организации на работодателите в България - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ изпратиха до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов предложения за нови мерки за намаляване на негативното отношение на коронакризата върху дейността на предприятията и върху икономиката на България при втората вълна на COVID-19.

Работодателите настояват за държавна подкрепа, препоръчана от Европейската комисия и прилагана в редица европейски страни. Според тях тя може да бъде бързо осъществена и администрирана от Националната агенция по приходите, която разполага с необходима информация за определяне на съответните стойности за всяка компания и административния капацитет за бързо осъществяване на плащанията.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Отворени са офертите за изграждане на първите 75,6 км от АМ „Русе – В. Търново“