Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Екзакта": Всеки пети българин ще се ваксинира срещу COVID-19

От октомври до края на февруари расте броят на колебащите се, но спада този на нежелаещите да си поставят ваксини, показва анкета в 90 населени места

"Екзакта": Всеки пети българин ще се ваксинира срещу COVID-19

Чакащи за ваксина пред Медицинския център на "Пирогов". Снимка: БГНЕС

Всеки пети българин заявява категоричното си намерение да се ваксинира срещу COVID-19. Най-много желаещи да се ваксинират има сред хората на възраст над 40 години, сред висшистите и сред жителите на столицата. Това са данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп" на базата на национално представително изследване, проведено между 15 и 22 февруари, с анкета сред 1005 души в 90 населени места.

Успехът на масовата ваксинация все повече ще зависи от ясните отговори на важните за хората въпроси, коментират от изследователската група, цитирана от БТА.

42% процента от българите не отказват да се ваксинират, но посочват, че изпитват колебания по различни причини. 9% се колебаят главно заради здравословните си проблеми - алергии, автоимунни заболявания и други, като това твърдят по-често жени и хора на възраст над 60 години.

Още по темата

14% от анкетираните се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват. 19% настояват за повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето на хората и затова се колебаят как да постъпят.

Близо 30% от пълнолетните българи завяват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст между 18 и 40 години, от жители на малките градове и селата.

Над 6% от интервюираните твърдят, че вече имат антитела и по тази причина не смятат за нужно да се ваксинират.
1,8% съобщават, че вече са се ваксинирали.

В сравнение с данните на "Екзакта" от края на октомври, когато ваксините все още се очакваха, анализаторите регистрират спад в дела на категорично нежелаещите да си поставят ваксина - от 41% през октомври - на близо 30 процента през февруари.

В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нараснали с 14% - от 28 процента в края на октомври  на 42% през февруари. Ако това е трайна тенденция, то успехът на масовата ваксинация в България във все по-голяма степен ще зависи от качествата на разяснителната кампания, коментират от "Екзакта".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
БСП подкрепя Румен Радев за втори президентски мандат