Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кога щурците ще влязат в менюто на българските ресторанти?

Надяваме се да създадем нов сектор в икономиката, каза предприемачът Стоян Вълев от "ЕнтоСинерджи"

Кога щурците ще влязат в менюто на българските ресторанти?

Снимка: Pixabay

Това, което ние правим, е част от бъдещето за изхранване на човечеството. Прехраната на населението ще се превърне в сериозен проблем и решихме да правим нещо, което е и щадящо за околната среда, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  предприемачът от "ЕнтоСинерджи" инж. Стоян Вълев какви са мотивите за създаването на фермата за щурци.

Още по темата

„Над 350 хиляди щурци отглеждаме в момента. Надяваме се да създадем нов сектор в икономиката на България“, посочи той и поясни, че първата ферма за щурци работи в България от година и половина. Сега производството е за изхранване на екзотични животни.

Предприемачът се надява до края на тази или в началото на следващата година ЕС да приеме нормативни правила за „новите храни “.

По думите на инж. Вълев инвестицията до момента е 200 хил. лева и очакването е тя да бъде възвърната до 4-5 години.

„Щурците се хранят с фуражи, по наша рецепта, жизненият им цикъл е до шест – седем седмици“, поясни технологът от "ЕнтоСинерджи" Яница Вълева и обясни какъв е процесът, за да се достигне до извличането на протеини от тях.

В какво се влагат протеиновите брашна? Кой консумира протеинови храни? В кои рецепти може да се добавят екзотичните храни? Има ли интерес от български ресторанти да включат ястия с протеинови брашна в менюто си? В кои страни най-много се употребяват екзотичните храни?

От видео материала на Bloomberg TV Bulgaria може да разберете подробности от технологията на производство на протеинова храна.

Всички гости на предаването в „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
ИПИ: Измамната бюджетна стабилност