Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Колко опасен е новият вариант на коронавируса?

Трябва да бъдем подготвени за мутации на Covid-19, възможно е ваксините също да бъдат актуализирани, твърди специалист

Колко опасен е новият вариант на коронавируса?

Снимка: Bloomberg LP

Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България. Това каза по bTV директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант, Балтов показа две графики на PCR тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи положителна проба. При втората, новият вариант, линиите са само две, липсва т.н. S-ген, а той реално съществува.

„Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е различен от реално разпространения щам в България. Първите четири случая, които бяха хванати по този начин, бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват обратно за Англия. Смятаме, че са били преносители на този щам“, коментира той. На 21 януари в „Пирогов“ има осем случая на хоспитализирани пациенти с положителен PCR тест към стария вариант и най-вероятно петима към новия, защото в изследванията им липсва т.н. s-ген.

„Не искаме да плашим хората, а да видят каква е реалността, защото ние трябва да знаем, че това, което се случва в Европа, е трета вълна", допълва той. 

Още по темата

По думите му всяка страна ще вземе предпазни мерки. „В момента ние сме един оазис, но това не трябва да ни притъпява вниманието“, добави директорът на „Пирогов“.

При по-голяма заболеваемост с новия вариант има опасност от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност, каза още Балтов. „Той е много по-агресивен, навлизайки, постепенно ще измести по-слабо агресивния и повече хора ще бъдат заразени с новия щам. Затова е важно да се хванат навреме и, може би, по-строго да се изолират тези случаи“, каза проф. Балтов.

Директорът на спешната болница беше категоричен, че лечебното заведение е готово за една евентуална трета вълна на заразата. При нужда могат да се осигурят 450 легла за хора с коронавирус.

Новата вълна няма да ни отмине

„Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни отмине. Към момента случаите са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за това, което се задава, и трябва да предприемем адекватни мерки”, коментира по Нова телевизия зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

По думите й мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да ни отмине. 

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентите на заболелите скочиха”, посочи проф. Христова. „Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяха по-млади хора”, допълни тя.

Напълно вероятно е британският щам да е дошъл в България отдавна

"Напълно вероятно е т.нар. британски щам да е дошъл в България отдавна", каза пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН. Според нея не трябва да има нищо учудващо, че той е дошъл и у нас. Тя допълни, че за момента няма категорични доказателства, че той е в България, но подчерта, че вероятно е въпрос на време да бъде установен. 

По думите на вирусолога все още е много малко информацията за новия вариант на Covid-19. "Има 23 мутации и една от тях спомага той да се предава много по-добре между хората - с 50 до 70%. ... Този вирус трябва максимално да бъде ограничен в неговото разпространение, защото колкото повече се разпространява, толкова се увеличават шансове да възникват нови мутации", допълва тя.

За т.нар. южноафрикански щам тя коментира, че при този вариант има и две мутации, за които има съмнение дали не пречат на неутрализиращите антитела да си свършат работата. "Иначе казано - дали тези две мутации не помагат на вируса да успее да избяга от нашата имунна система", поясни експертът.

Тя беше категорична, че ваксините, които се използват сега срещу Covid-19, не могат да бъдат компрометирани от британския вариант на коронавируса, но за южноафриканския вариант текат усилени проучвания.

2021 г. ще е годината не само на ваксините, но и на новите варианти, изтъкна проф. Александрова и добави, че трябва да бъдем подготвени за това. Тя не изключи възможността ваксините също да бъдат актуализирани.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 февруари