Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Корупцията е основен проблем по пътя на България към еврозоната, твърди анализатор

България е далеч по отношение на конвергенцията спрямо остналите страни членки на ЕС

гледано: 3375   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Лошата новина от доклада на Европейската централна банка за България е, че страната е далеч по отношение на конвергенцията спрямо остналите страни членки на Европейския съюз поради неизпълнението на номинални критерии като работна заплата, но и поради наличието на висока корупция в институциите. Също така причина за отлагането, освен неизпълнението на всички критерии, е, че няма силна политическа воля към членството в еврозоната. Това каза д-р Емил Калчев, икономически анализатор, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В доклада на ЕЦБ се акцентира върху високата корупция, което е проблем на цялата институционална структура на страната. Това е проблем за ЕЦБ, която изготвя доклада и реално отразява мнението на страните от еврозоната. Според анализаторите на ЕЦБ държавно конролираните предприятия са източник на корупция". 

Още по темата

Калчев коментира, че добрата новина е, че се отчита, че България иска да се присъедини към еврозоната. "13 години от влизането в ЕС страната нямаше ясна визия, че иска да влиза в еврозоната", допъллни той.

"Потокът на преки чуждестранни инвестиции към страната е много нисък. Много малко компании искат да дойдат и да създадат бизнес и предприятия тук. Оказва се, че не сме привлекателн въпреки фиксирания валутен риск, добрата инфраструктура, свързана с интернета, и ниските данъци, тъй като корупцията е проблем".

По думите му най-голямата полза от потенциалното членство на страната в еврозоната ще е геостратегическа. "По този начин България влиза много по-ясно в европейския клуб и няма да се лута между различни регионални влияния. Отпада изцяло валутният риск, когато България приеме еврото".

Очаквайте видео с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Борисов: Добавките от 50 лв. ще продължат до края на мандата