Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отговорното управление на отпадъците от текстил има нужда от субсидии

Понякога компаниите са на загуба и нямат стимул да извършват тази дейност на чисто пазарен принцип, посочиха Илиана Павлова от БСК и Николай Михайлов от denkstatt България

гледано: 2532   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Идеята на нашия проект е да бъдат намерени начини, по които гражданите и бизнеса да си сътрудничат в процеса на управление на отпадъците от текстил
. В процеса на нашата работа се постарахме да проучим опита на водещи европейски страни и да съберем позициите на заинтересованите страни – бизнес, депа, граждани и неправителствени организации. Това разясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илиана Павлова, директор на Център "Чиста индустрия" при БСК.
Още по темата

Николай Михайлов, консултант по устойчивo управление на ресурсите в denkstatt България, коментира, че повечето европейски държави не се справят чак толкова добре с управлението на отпадъци от текстил.

"В това отношение Франция е най-добре и там има система за разширена отговорност на производителя на текстил", уточни той.

Павлова обясни, че в скандинавските държави е заложен доброволния принцип.

"При тях има стриктна система за сертификация на всички оператори в сектора – тези, които събират излезли от употреба текстилни изделия, преработвателите и пускащите на пазара втора употреба текстилни изделия. Има много строги изисквания и относно състоянието на дрехите", посочи тя.

Според Михайлов, за да може да работи подобна система в България, е необходимо тя да бъде добре измислена.

"На запад и на север е по-лесно, защото текстилът има по-висока стойност. Тук е необходимо да се създаде организация, която да субсидира разделното събиране на текстила", препоръча консултантът по устойчивo управление на ресурсите.

По думите му в момента в страната съществува подобна система, като тя работи, но е ограничена в големите градове.

"Понякога компаниите са на загуба от тази дейност. Ето защо търговските дружества нямат стимул да продължат да извършват тази дейност на чисто пазарен принцип", отбеляза той.

Илиана Павлова е на мнение, че в големите градове има потенциал за бизнес операции, тоест дейността се самофинансира, но в малките градове има нужда от субсидиране.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Русия възобновява полетите до България