Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се превърнат ли частните съдебни изпълнители в търговци

Нови законодателни промени предвиждат редица облекчения за събирачите на дългове, но според юристи разпоредбите крият редица рискове

Ще се превърнат ли частните съдебни изпълнители в търговци

Снимка: БГНЕС

Частните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците, преди да се е стигнало до съдебно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано на второ четене в Народното събрание.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение, без да се стига до съд, каза депутатът от НФСБ Кристиан Митев, цитиран от БНТ. Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници: граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата. 

Още по темата

Според адвокат Сюзън Чуковска, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства. Тя обаче има съмнения, че обществото е готово за тях. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпълнители, се възлага възможност за намеса в частно-правната сфера. Така би бил уязвим обикновеният гражданин, обясни тя.

"Ако на частните съдебни изпълнители им се възлага да изпълняват един договор, то тогава би трябвало да бъде изменен законът за банките и кредитното дело, а частните съдебни изпълнители трябва да се превърнат в търговци", твърди юристът Марин Божков, цитиран от БНР.

"Възможно е човек да бъде подведен и да я плати съответната сума, като не се отчита възможността това вземане да бъде погасено по давност", обясни бургаският омбудсман Тодор Стамболиев пред Националното радио. Според него правата на възрастни и слабо образовани хора няма да могат да бъдат защитени с въвеждането на законодателната промяна.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
България ще получи два самолета F-16 за обучение