Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Шулева: Капитализацията на ПИБ може да не е достатъчна за ERM II

Стъпката бе нужна, но е спорно дали трябваше да стане чрез държавата, смята бившият вицепремиер

Шулева: Капитализацията на ПИБ може да не е достатъчна за ERM II

Лидия Шулева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Капитализацията на „Първа инвестиционна банка“ безспорно трябваше да бъде направено, защото прегледите и стрес тестовете на Европейската централна банка показаха именно това. Дали обаче това трябваше да стане чрез държавата, може да се говори дълго и да се спори. Това каза бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева в интервю за bTV по повод решението на държавата да вложи близо 200 млн. лв. в банката като последна стъпка преди България да влезе в механизма ERM-II, т.нар "чакалня" на еврозоната.

Тази стъпка от страна на държавата обаче според нея може и да не осигури присъединяването на България към „чакалнята“ на еврозоната. Освен това според експерта това може и да не е цялата цена, която страната ни ще трябва да плати, за да стане част от най-престижния клуб.

„Твърде много са условията, които България трябва да изпълни, за да стане част от Еврозоната, за да говорим, че капитализирането е цялата цена, която България трябваше да плати, за да приеме еврото“, каза Шулева. На няколко пъти експертът обясни, че налетите пари от страна на държавата не означава, че ще влезем в чакалнята. „Ние много условия сме изпълнили за Шенген, но не сме вътре“, каза още тя.

Шулева коментира и ефекта, който коронакризата оказва върху икономиките в световен мащаб и начините, по които те могат да се възстановят. Според нея съвременният бизнес трябва да бъде гъвкав и динамичен, за да бъде по-устойчив и подчерта, че прогнозите от вчера вече не са актуални и не може да се вземат решения на спрямо тях.

„Трябва да инвестираме сериозно в иновации. Ако не инвестираме, няма да постигнем гъвкавостта и устойчивостта, която търсим. Иновациите се раждат в стартъп компаниите“, каза още бившият вицепремиер.

По-рано темата коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria и друг бивш вицепремиер - Даниела Бобева. Тя се надява участието на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

В края на миналата седмица стана ясно, че Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70 процента в увеличението на капитала на ПИБ. "Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната". Това обяви преди началото на правителствено заседание днес премиерът Бойко Борисов.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за ПИБ.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
НОЩ: Заболеваемостта от COVID в България расте, но ситуацията не е лоша