Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Товарните електромобили на завода край Пловдив влизат в серийно производство

Инвеститор в областта на мехатрониката ще вложи 80 млн. евро в ново производство в "Тракия икономическа зона“, съобщи Пламен Панчев

гледано: 10845   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
6 гласа
Серийното производство на товарни електромобили до Пловдив ще стане факт през първото тримесечие на годината. В същото време проекти за 100 милиона лева ще се реализират през 2021 г. в три индустриални зони на "Тракия икономическа зона" - Марица, Раковски и Куклен. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".
Още по темата

„Това са производства с висока добавена стойност, високотехнологични производства. Имаме автомобилна индустрия, имаме електрически компоненти и разширяване на логистиката, която продължава да ни води нови заинтересовани страни“, посочи той. 

Товарните електромобили ще се произвеждат в завода на „Милара Интернешънъл“ - компания, специализирана в производството на роботи.

Пламен Панчев информира, че четири български общини вече са договорили покупката на товарни електромобили, водят се и преговори с „Български пощи“.

Големи общини като София, Пловдив и  Бургас същи са проявили интерес да тестват новите транспортни машини през зимата.

„Ако изпитанията са успешни, през втората половина на годината ще станем свидетели как тези електромобили ще извършват услуги в големите градове на България“, убеден е изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона".

Панчев коментира, че се работи по проект за градска логистика, който е продължение на проекта за производство на товарни електромобили. Ще бъде изграден склад в покрайнините на Пловдив, където големите товарни автомобили ще доставят стоки. „След това същите стоки ще бъдат превозвани до търговските обекти в града с новите електромобили“, разкри той.

Панчев съобщи, че се предвижда създаването на хъб „Електромобилност“. „Имаме вече първият инвеститор и се надяваме, изграждайки добра обслужваща инфраструктура в този нов индустриален проект да реализираме в следващите 1-2 години три високотехнологични производства - електромобили, завод за батерии и завод за автоматизация“, изброи в каква посока ще е бъдещото развитие на индустриалния парк в Пловдив.

Панчев обяви, че в момента "Тракия икономическа зона“ е в контакт с инвеститор в областта на мехатрониката, който иска да започне производство до няколко месеца и планира влагане на средства от около 80 милиона евро.

Скоро ще стане известно и ново производство на медицинско оборудване, където вложението е на френска компания. Панчев напомни и за иновациите благодарение на центровете по върхови постижения и компетентност между техническите университети на София, Пловдив и Габрово, както и с на Медицинския университет на Пловдив и БАН.

Панчев заяви също, че "Тракия икономическа зона“ ще се включи в Плана за възстановяване и устойчивост с проекта си за консорциум за въглеродно неутрални индустриални паркове.

Възползва ли се България от скъсяване на веригата за доставки? Къде е страната ни в битката за инвеститори в региона? Кои са предизвикателствата при привличането на инвеститори? Защо Законът за индустриалните паркове е все още на първо четене? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 февруари