Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вл. Горанов: Няма причина да подавам оставка след приближаването ни до еврото

Финансовият министър отрече да има обвързаност с ДПС

Вл. Горанов: Няма причина да подавам оставка след приближаването ни до еврото

Владислав Горанов Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов не вижда основания да му бъде искана оставката в този момент.

"Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания", заяви Горанов след края на дебатите по вота на недоверие.

Той не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС.

"Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел", категоричен беше финансовият министър, предава БНТ.

Той допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи. 

Още по темата

Горанов уточни, че дебатът по отношение на оставките не е приключил. "Естествено, когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма особено значение, тъй като персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, в случая Бойко Борисов".

Финансовият министър коментира и антиправителствените протести.

"Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен. Но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, който е добре подплатен и финансиран от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление".

Миналата седмица в опит да потуши ескалиращото напрежение от протестите премиерът поиска оставките на министрите Горанов, Караниколов и Маринов. Те декларираха пред Борисов готовност да подават своите оставки незабавно, но още не са входирани.

„Готов съм да поема тази политическа отговорност, но не разбирам защо и колегите ми - Младен Маринов и Владислав Горанов трябва да носят този печат“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред парламента относно поисканите оставки на тримата министри.

"Защото министър Горанов и неговият екип, те направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна кондиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов МВР има високо признание от хората. Разбира се, има грешки, това е тежка система, но Маринов е израснал и е научил всичко в тази система", коментира още Караниколов.

"Ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки, в Министерството на икономиката работят експерти, те са в изключително добра кондиция. Не считам, че икономиката на България преди коронавируса беше в тежко състояние. Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България. В кондиция сме", аза Караниколов.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
НОЩ: Заболеваемостта от COVID в България расте, но ситуацията не е лоша