Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната

Новите ограничителни мерки влизат в сила от петък

Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната

Здравният министър Костадин Ангелов на преден план. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата от коронавирус", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес и обяви нови ограничителни мерки, които ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Преустановяват се присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяват се всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Забрана влиза и за посещения в барове, дискотеки, нощни заведения и клубове.

Спира се и работата на всички нехранителни магазини, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

Още по темата

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота“, каза министърът на здравеопазването.

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

„Не можем да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“, каза Ангелов.

Мерките ще се обсъдят от правителството в сряда.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има, защото тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2 хиляди са болните медици, като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 хиляди души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмица в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11-то място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големи столични болници коментираха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

"Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск", заяви здравният министър.

Министърът обясни, че целта на новите мерки е да се даде на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата. Възможно е около Коледа някои от мерките да бъдат преосмислени, коментира Костадин Ангелов.

Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
К. Павлов: Има твърде голяма несигурност пред икономическите перспективи за 2021 г.