Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Използвани досега са 107,5 млн. права в увеличението на ПИБ

Два дни преди крайния срок неизползвани остават само още 2,5 млн. права

Използвани досега са 107,5 млн. права в увеличението на ПИБ

Снимка: ПИБ

Използвани са 107 5483 200 права в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД, показва справка в уеб страницата на „Централен депозитар“ АД към 00:19 ч. на 2 юли 2020 г. Неизползвани остават 2 516 800 права, но има два работни дни преди изтичане на крайния срок, а именно 2 юли и 3 юли 2020 г.

Първоначално крайният срок за използване на правата беше 25 юни, но той беше удължен до 3 юли 2020 г.

“Използване“ означава, че собственикът на правата е подал „Заявление“ до дружеството, до посредника по увеличението „Първа финансова брокерска къща“ АД и до„Централен депозитар“ АД, че ще плати съответстващите нови акции. Със всеки 2,75 права може да бъде записана една акция с емисионна стойност 5 лв.

„Първа инвестиционна банка“ АД е в процедура по увеличение на капитала с до 200 млн. лв., като държавната „ББР“ ще придобие до 70% от него стана ясно на 12 юни 2020 г.

След 3 юли, най-вероятно в понеделник 7 юли, ще стане ясно дали срещу заявените 107 483 200 са преведени пари.

След това документите по увеличението ще бъдат подадени за вписване от „ПИБ“ АД в Търговския регистър. От тези документи ще се види и кой е записал акции в увеличението, ако преди това държавата не разпространи информацията.

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви преди началото на правителствено заседание преди седмици премиерът Бойко Борисов. „Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

Тогава стана ясно, че Българска банка за развитие (ББР) ще бъде новият голям миноритарен акционер в ПИБ  малко под 19%, за което ще вложи около 140 млн. лв. За целта капиталът на държавната банка беше увеличен.  Участието на държавата беше оправдано със стратегическата цел - влизане в ERM II и банковия съюз, но също и със затегнатите условия на финансовите пазари, не на последно място и заради COVID-19. 

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на "ПИБ" е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. България се надява да получи зелена светлина за т.нар. чакалня на еврозоната още през юли тази година.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на "ПИБ" АД.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 0,15% до 427,55 пункта