Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Силите на печелившите и губещите в SOFIX бяха изравнени

Индексите на борсата сложиха край на зелената вълна, като записаха спадове, макар и слаби

Силите на печелившите и губещите в SOFIX бяха изравнени

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха сесията изцяло на червена територия, слагайки край на зелената вълна от последните дни.

Основният показател SOFIX изтри 0,27% до 506,50 пункта. Спадовете при останалите индекси бяха по-малки. По-широкият BGBX40 заличи 0,03% до 115,50 пункта. Секторният BGREIT също се понижи с 0,03% до 143,81 пункта. BGTR30 записа спад от 0,07% до 553,15 пункта.

Оборотът на регулирания пазар възлезе на 1,4 млн. лв. след 289 сделки с 40 емисии. Оборотът от търговия с най-ликвидните акции остана в рамките на обичайните от последните сесии нива – в размер на 319,1 хил. лв. Сключените сделки бяха 134, като обект на търговия бяха 13 от 15-те компании от състава на индекса.

Силите на печелившите и губещите в SOFIX бяха изравнени, като пет дружества записаха спад в цената на книжата си, други пет поскъпнаха. При три компании търговията приключи без промяна в цената.

Първите две печеливши компании от индекса „Алтерко“ АД и „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ приключиха с еднакъв ръст от 0,83%. На трета позиция е „Химимпорт“ с повишение от 0,64%, следвана от „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД с ръст от 0,61%. Последната печеливша компания от SOFIX за деня е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с повишение от 0,42%.

От страната на губещите са „Холдинг Варна“ AД с понижение от 2,51%, ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ със спад от 1,18%, „Адванс Терафонд АДСИЦ, която отписа 0,92% от цената си. „Сирма Груп Холдинг“ АД и „Софарма“ АД отписаха съответно 0,88% и 0,60%.

Лидер по оборот за дена сред най-ликвидните е „Алтерко“ АД със 149,2 хил. лв. Извън SOFIX класацията по оборот оглави варненското дружество „Инвестиционна Компания Галата“ АД с 223 хил. лв.

Най-много поскъпнаха акциите на „ЧЕЗ Електро България“АД с ръст от малко над 11%, а най-губещото е „Монбат“, чиито акции поевтиняха с 2,61%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
ХЕС одобри дивидент от 0,26 лв. на акция от печалбата за 2020 г.