Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX записа 7% седмичен ръст

Всички индекси отбелязаха големи повишения, а най-печелившата компания увеличи цената си с близо 39%

SOFIX записа 7% седмичен ръст

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ – София) изпраща много положителна седмица с ръстове на всички индекси и нова компания на регулиран пазар.

В петък SOFIX нарасна с 0,49%, преминавайки границата от 500 пункта. За седмицата индексът на най-ликвидните  прибави цели 7% към стойността си, като затвори на ниво от 502,300 пункта.

По-широкият BGBX40 записа осма поредна печеливша сесия, като достигна 11,140 пункта след петъчно повишение от 0,09%. За седмицата индексът записа ръст от 5%.

Секторният BGREIT тази седмица докосна исторически връх, след като нарасна над 140 пункта за първи път в историята си. Седмичният ръст на индекса възлезе на 2%.

BGTR30 също изпраща позитивни пет търговски дни, като в петък прибави 0,54% към стойността си, а за седмицата се повиши с 4% до 536,330 пункта.

Голямото дългоочаквано събитие беше дебютът на„Биодит“ АД на пазара за растеж BEAM.

Вчера „Биодит“ АД привлече 1 млн. лв. с увеличение на капитала, а общото търсене възлезе на 2,6 млн. лв. От компанията реагираха, като заявиха пред Investor.bg, че търсят вариант за „осигуряване на допълнителна ликвидност“.

В петък общо 10 компании повишиха цената на книжата си, като най-голям ръст от 7,6% записа „Трейс Груп Холд“ АД, След няколко печеливши сесии най-губещата компания в петък е „Еврохолд България“, чиито книжа поевтиняха с 3,65%. За седмицата обаче книжата на компанията поскъпнаха с близо 39%, след като КЕВР разреши продажбата на "ЧЕЗ Разпределение" на "Еврохолд".

На второ място по седмичен ръст е „Трейс Груп Холд“ АД с увеличение от 8,8%, следван от „Химимпорт“ АД с повишение от 8,42%.

Сред губещите за седмицата са само две компании от SOFIX – „Сирма Груп Холдинг“ АД и „Холдинг Варна“ AД, които отписаха съответно 3,51% и 0,5% от цената на акциите си.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX с минимален ръст от 0,07% до 498,02 пункта