Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Търговията с права за увеличението на капитала на ПИБ стартира със слаб интерес

Борсовите участници се оказаха неподготвени за сделки на цена 0,0005 лв.

Търговията с права за увеличението на капитала на ПИБ стартира със слаб интерес

Правата за увеличението се търгуват с борсов код 5F41

Стартиралата днес процедурс по увеличение на капитала на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) с до 200 млн. лв. на Българската фондова борса не предизвика сериозен инвеститорски интерес, а борсовите участници се оказаха неподготвени за сделки на 0,0005 лв. (0,05 стотинки), каквито се сключиха в началото на днешната търговска сесия с правата от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

В първия ден на търговия с правата, даващи възможност да се запишат от новите акции, сделките стартираха от 0.05 стотинки, като достигнаха най-високо ниво 1 ст.

Оказа се, обаче че на тази цена оферти могат да въвеждат само брокерите, а хилядите клиенти с платформи към инвестиционните посредници мога да въвеждат най-малкото 0,001 лв. за право (0,1 ст.), което е двойно повече.

Неподготвени се оказаха и уеб страниците, следящи борсовата търговия, като някои закръглиха нагоре към 0,001 лв., а други надолу към 0,000 лв. Така изглеждаше, че купувачът е получил правата безплатно. Като изключим комисионата за сделката, разбира се.

В уеб страницата на „БФБ“ цената от 0,0005 лв. обаче се вижда ясно.

Investor.bg научи, че цената от 0,0005 лв. за право е възможна от близо две години. Досега обаче пазарът не беше забелязал промяната.

В последните месеци обаче нямаше значима търговия с права за увеличение на капитала, за да се види възможността за подобно ценообразуване, а и днес това се забеляза случайно, защото след 3 сделки на тази цена рано сутринта последваха сделки на 0,001 лв. и 0,01 лв. (една стотинка).

Дали обаче системите на посредниците ще бъдат настроени за оферти на цена 0,0005 лв., или ще въвеждат офертите ръчно в брокерските терминали, е важно, защото на 10 юни 2020 г. на аукцион ще се предложат неизползваните права в увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

ТБ Първа Инвестиционна Банка


Тъй като текущата пазарна цена е около 2,6 лв. за акция, а емисионната цена на новите акции е 5 лв. (почти двойно повече) или разлика от 2,4 лв., чисто математически цената на правата е близка до нулата. Съответно на този аукцион неизползваните права ще се предложат с пазарна поръчка и най-близката цена до нулата оказва се вече е 0,0005 лв., а не 0,001 лв. и може би търсенето и предлагането ще се срещнат там.

Напомняме, че за записването на 1 нова акция са необходими 2,75 права. Правата се търгуват свободно (по волята на продавачите) от днес (15 май) до 1 юни 2020 г.

Крайният срок за плащане на 5 лв. на акция по набирателната сметка е 25 юни 2020 г. Именно след тази дата ще стане ясно колко от предложените за записване 40 млн. акции ще бъдат платени. Увеличението ще е успешно само ако бъдат платени 4 млн. нови акции за 20 млн. лв.

Общо издадените права са 110 млн. броя, колкото е сегашният брой акции на банката. При цена от 0,001 лв. цялата емисия права се оценява на 110 000 лв. по цената от последната сделка. Към 16:25 ч. днес има търсене за 1 126 500 права на цена от 0,001 лв., няма оферта купува на ниво от 0,0005 лв., а най-добрата оферта продава е при 0,004 лв. за 95 140 права.

Набирането на капитал се следи от борсовите участници, но и от икономистите, с особено внимание, тъй като това официално е последната пречка на България за влизането в ERM II и банковия съюз. Успешното приключване на процедурата би позволило това да се случи през юли, както наскоро обяви и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД и едно право за участие в увеличението на капитала.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 0,15% до 427,55 пункта