Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

IBM: Тази година ще се върнем към растеж на приходите

Компанията се фокусира върху хибридни облаци и изкуствен интелект

IBM: Тази година ще се върнем към растеж на приходите

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

International Business Machines (IBM) очаква да се върне към ръст на приходите тази година, след като отчете 4,6% спад на този показател за 2020 г., тъй като корпоративните клиенти се фокусираха върху спестяванията си по време на коронавирусната пандемия, пише Wall Street Journal.

IBM отчете по-слаби приходи от продажби за всяко едно тримесечие на 2020 г., което подчертава предизвикателствата пред главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, който пое ръководството по време на пандемията. През последното тримесечие приходите са намалели с 6,5% до 20,37 млрд. долара, оказвайки се под прогнозата на анализаторите според FactSet.

Цената на акциите на IBM потъна с 6,8% по време на следборсовата търговия. Преди това книжата завършиха борсовата сесия в четвъртък на цена от 131,65 долара, а за последната година стойността на акциите се е свила с 5,4%.

IBM, която миналата година спря да дава финансови прогнози заради несигурността около влиянието на пандемията върху бизнеса, сега обяви, че очаква приходите ѝ да се върнат към растежа през 2021 г. Тя очаква между 11 и 12 млрд. долара коригиран паричен поток за годината и между 12 до 13 млрд. долара за 2022 г.

“Действията, които предприемаме, за да се фокусираме върху хибридния облак и [изкуствения интелект] ще продължат, което ни дава увереност, че можем да постигнем ръст на приходите през 2021 г.“, коментира Кришна.

Той заяви, че IBM насърчава поемането на повече рискове за насърчаване на растежа, като има по-голяма толерантност към провали в рамките на компанията.

Още по темата

„Това трябва да ни позволи да отговаряме по-бързо на клиентите, да преследваме повече възможности и да имаме по-добри бизнес резултати“, твърди Кришна. Тази културна промяна, както и други промени, имат за цел да върнат приходите на компанията към растежа, а това означава, че IBM „ще изглежда по различен начин в края на годината“, посочва още изпълнителният директор.

Пионерът в информационните технологии IBM се бори да възстанови бизнеса си в ерата на облачните услуги, а през последното десетилетие отчиташе предимно спадове на приходите. Като част от най-новите усилия за преобръщане на бизнеса, IBM планира да отдели голяма част от своите операции, насочени към предлагането на IT услуги – бизнес за около 19 млрд. долара. IBM твърди, че е напът да отдели напълно бизнеса до края на тази година.

Мартин Шрьотер, който миналата година напусна IBM след близо 30 години в компанията, ще бъде главен изпълнителен директор на отделеното подразделение.

Кришна се фокусира върху растежа на приходите на IBM и инвестира в изкуствения интелект и хибридните облаци. Откакто той пое ръководството на компанията, IBM направи 10 придобивания, включително на Taos Mountain.

Приходите от облачни услуги на IBM за четвъртото тримесечие са нараснали с 10%, а за 2020 г. – с 19%.

Отвъд насочването към повече предложения в областта на хибридните облаци, IBM се опитва да върне растежа на своя глобален сегмент за бизнес услуги. Той носи по-слаби приходи, но увеличава маржа си. В този сегмент попадат консултантските услуги, управлението на приложения и други, а през последното тримесечие приходите от него се свиха с 2,7%. Брутният марж на печалбата обаче нарасна с 30%.

Печалбата на IBM за четвъртото тримесечие се сви до 1,36 млрд. долара, или 1,51 долара на акция, спрямо 3,67 млрд. долара, или 4,11 долара на акция година по-рано. На коригирана база печалбата от продължаващи операции е 2,07 долара на акция. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха 1,81 долара коригирана печалба на акция.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Как изкуственият интелект може да направи електрическите тротинетки по-сигурни?