Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volkswagen преодоля COVID ефекта, отчитайки годишна печалба от 10 млрд. евро

Стабилното търсене в Китай. най-големият пазар на Volkswagen, помага на германския концерн да се възстанови от щетите, причинени от коронавируса

Volkswagen преодоля COVID ефекта, отчитайки годишна печалба от 10 млрд. евро

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG заяви, че рязкото възстановяване на продажбите към края на изминалата годината е помогнало да се намалят негативните последици от пандемията от коронавирус.

Оперативната печалба без включените в нея еднократни ефекти, свързани с „дизелгейт“, е спаднала до около 10 млрд. евро през 2020 г., от 19,3 млрд. евро за 2019 г. Нетният паричен поток е намалял почти наполовина до около 6 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Стабилното търсене в Китай. най-големият пазар на Volkswagen, помага на германския концерн да се възстанови от щетите, причинени от коронавируса.

Въпреки че доставките на превозни средства спадат в глобален мащаб с 15 на сто до 9,3 млн. броя, компанията успява да отчете лек ръст на своя пазарен дял, тъй като и другите представители на индустрията пострадаха от разпространението на вируса.

Очаква се Volkswagen да обяви подробности около своя годишен отчет, предоставяйки информация за насоките си за тази година, в края на февруари.

Въпреки позитивните очаквания за тази година компанията се сблъсква с мащабни производствени проблеми заради недостига на полупроводници, който засяга глобалната автомобилна индустрия. В сряда стана ясно, че Volkswagen вече изостава с десетки хиляди автомобили, които трябваше да бъдат произведени в Китай, заради липсата на чипове. Компанията посочва, че през декември е изгубила 50 хил. автомобила заради този проблем.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Stellantis търси помощ от британските власти за своя завод в Елсмиър Порт