Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Как Тед Круз се обърка с климатичната си критика

Сенаторът обвинява Байдън, че се интересува повече от възгледите на парижани, отколкото от работите на жителите на Питсбърг

Как Тед Круз се обърка с климатичната си критика

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Завръщането на САЩ към Парижкото споразумение за климата донесе и сериозни критики за новия президент Джо Байдън - особено от редиците на републиканците. Но не всеки аргумент срещу пакта изглежда е добре обмислен. Предполагаемо недобре обмислен туит от сенатора от Тексас Тед Круз, приятел на експрезидента Тръмп, в момента предизвиква сензация в социалните мрежи. Круз обвинява Байдън, че се интересува повече от възгледите на парижани, отколкото от работите на жителите на Питсбърг. „Това споразумение няма да има голям ефект върху климата, но ще навреди на поминъка на американците“, пише 50-годишният политик. Много потребители го обвиняват в сериозна грешка.

Още по темата

„Наистина ли смята, че споразумението за климата е подписано с гражданите на Париж?“, пише потребител в туит. И още: „Той всъщност не го е написал!“. В безброй други коментари върху политика се изливат подигравки и злоба. „Ако Круз представлява Тексас, то образованието там изглежда е поразено и напълно липсва“, пише един потребител. Изтъкнатият демократ и конгресмен Александрия Окасио-Кортес попита Круз: „Смятате ли, че Женевската конвенция засяга възгледите на хората в Женева?“ 

 

Немалко потребители обвиняват републиканеца, че умишлено разпространява - макар и доста авантюристично - невярно твърдение. „Всеки, който се вълнува от това и реагира, разпространява посланието, че Тед Круз отстоява политиката на Тръмп“, казва един потребител. Привържениците на бившия президент все още са много, а Тед Круз остана лоялно до него до края. След насилственото щурмуване на Капитолия в началото на януари се появи видео, в което се чуват размирници, казващи: „Тед Круз би искал да направим това“. Самият Круз се дистанцира от „престъпниците“ и заговори за терористична атака срещу Капитолия.

В същото време обаче той беше един от републиканците, които разпространяваха неоснователните твърдения на Тръмп за изборна измама. Сравнението с Питсбърг също е пряко свързано с бившия президент: През 2017 г. Тръмп заяви, че е избран да представлява гражданите на Питсбърг, а не тези на Париж. Той щял да се откаже или да предоговори всяко споразумение, което не е в интерес на американците. Кметът на Питсбърг Бил Педуто написа в Twitter, че градът му ще спазва всички насоки на Парижкото споразумение за климата - и добави, че 80 процента от гласовете в града на изборите през 2016 г. са отишли за Хилари Клинтън. „Питсбърг ще следва Парижкото споразумение за климата“.

Очевидно е, че нескопосаното сравнение не е било съвсем неволно. Тъй като лавината от критика, последвала туита, все още не е накарала сенатора да изтрие публикацията. Круз познава други поддръжници на своята критика в Сената. Там републиканците вече внесоха резолюция, изискваща Байдън, както и при всички международни договори, да получи одобрението на две трети от членовете на Конгреса. В момента демократите заемат половината от местата. Подписвайки договора за Парижкото споразумение, тогавашният президент Барак Обама не представи самото  споразумение за гласуване на Сената. Той твърди, че то е част от вече ратифицирано споразумение с ООН от 1992 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow Jones изтри 560 пункта и отстъпи от рекордния си връх