Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Отслабва ли политическата нестабилност позицията на България в НАТО?

За целите на сигурността на Европа и военната прозрачност са необходими нови разговори между САЩ, НАТО и Русия, посочи Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност

гледано: 2561   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
България трябва да бъде членка на НАТО, която да не поражда някакви съмнения или колебания относно избора си. За съжаление имаме доста случаи, в които нашата страна не е имала поведение на пълноправен член на Северноатлантическия пакт. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

"Черно море е регион, изпълнен с много противоречия, където НАТО има специално отношение. В последните години се изгради един механизъм за консултации между държави членки на НАТО по отношение на сигурността на Черноморския регион, в които участват  Турция, Румъния и Полша, но не и България", коментира той.

Йордан Божилов е на мнение, че липсата на участие на нашата страна в тези „макар и неформални платформи е много притеснителна". Според него това е показателно и за оценката, които „нашите партньори имат към нас".

По думите му новият министър на отбраната е много добре запознат и с НАТО, и с външната политиката на България като цяло заради дългогодишния си опит в МВнР.

Още по темата

"Надявам се, че оттук натам България и нашият глас все повече да се чува в рамките на НАТО, което означава и една проактивна политика - ние ще трябва да поставяме нашите виждания и подходи, които впоследствие да се превръщат и в подходи на Алианса - така правят всички останали държави", смята председателят на Софийски форум за сигурност.

Той напомни за срещата на Б9 в Букурещ, за която българският президент Румен Радев подписа декларация, в която се посочва, че източният фланг на НАТО трябва да се усили.

В разговора беше засегната и темата за решението на Владимир Путин да оттегли страната си от договора "Открито небе".

"Самият договор позволява на Вашингтон и Москва да провеждат разузнавателни полети над предварително договорени територии с цел да се създава по-голяма прозрачност във военните действия. Но Русия счита, че това споразумение е в неин ущърб с довода, че САЩ след присъединяването на нови страни в НАТО са получили предимство", посочи Божилов.

Според него има и друг надвиснал проблем по отношение на международните военни договори.

"Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и най-вече адаптирания му вариант, който трябваше да влезе в сила след присъединяването на бившите социалистически страни от Източна Европа към НАТО, така и не се случи", напомни Йордан Божилов.

Той поясни, че в резултат на това цялата система на международни договори, свързани с прозрачността на въоръженията и натрупването на военен потенциал, не действа.

"За целите на сигурността на Европа и военната прозрачност са необходими нови разговори между САЩ, НАТО и Русия. Още повече Китай, който притежава огромен военен потенциал, не е страна по нито един от тези договори, освен по Договора за неразпространение на ядрените оръжия", заяви председателят на Софийски форум за сигурност.

Защо сблъсъците на Ивицата Газа се отразяват на регионалната и глобалната сигурност? Какви въпроси ще коментират Джо Байдън и Владимир Путин в подготвяна среща? Какви са киберзаплахите и рисковете за България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Свят
BioNTech започва тестове за mRNA ваксина срещу рак