Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Apple ще плати половин милиард долара за 4G патенти

Сумата на глобата обаче може да бъде утроена, защото журито смята, че компанията е нарушила патентите умишлено

Apple ще плати половин милиард долара за 4G патенти

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Съд в Тексас нареди на Apple да плати почти половин милиард долара за използването на 4G патенти в iPhone и други устройства. Съдебното жури в град Маршал установи, че е доказано, че Apple е нарушила пет патента на компанията Optis Wireless Technology. 

Сумата, определена на 506,2 милиона долара, може да стане още по-висока: Журито установи, че Apple умишлено е нарушила патентите. Това позволява на съдията да утрои сумата на глобата.

Optis и нейните партньори по случая, Panoptis Patent Management и Unwired Planet LLC, твърдят, че смартфоните, часовниците и таблетите на Apple, които работят с клетъчния стандарт LTE, използват неговата технология. Apple, която твърди, че патентите са невалидни, обеща да обжалва присъдата, предава Bloomberg.

Още по темата


"Такива съдебни дела от компании, които трупат патенти, за да тормозят индустрията, служат само за заглушаване на иновациите и вреда на потребителите", критикуват от Apple, наричайки Optis Wireless Technology “патентен трол”.

4G, известен още като LTE в някои европейски страни, в момента е най-широко използваната технология за бързо предаване на данни в мобилните комуникации. В Тексас журито вече беше осъдило компанията на Тим Кук да плати 503 милиона долара на VirnetX Holding Corp. за използване на негови патенти при използване на т. нар. Virtual Private Network по поръчка. Апелативен съд обаче намери грешки при изчисляването на сумата и разпореди нов процес, който трябва да стартира през есента.

Според Bloomberg това е първото съдебно заседание за патенти в Съединените щати от началото на пандемията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Европа въвежда 5G твърде бавно, предупреждават компании