Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Как кризата повлия на стрийминга на различните стилове музика?

Латино и поп музиката в момента се радва на значително по-малка популярност сред потребителите на стрийминг услуги

Как кризата повлия на стрийминга на различните стилове музика?

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Covid-19 носи големи промени в музикалния стрийминг. И то предимно лоши. В Съединените щати броят на общите стриймове по поискване са се свили с 10 на сто, сочат данни на Rolling Stone Charts, цитирани от Quartz.

Данните включват стриймовете от всички големи доставчици на подобен тип услуги, включително Spotify, Apple Music и Pandora. Анализ на Quartz на данните от Spotify предполага, че стриймингът намалява и в други засегнати от коронавируса държави.

Но не всички изпълнители са еднакво потърпевши. Рап певицата Cardi B е сред звездите, чиито слушания чрез стрийминг са се свили най-много. Музиката ѝ е стриймвана 12 млн. пъти в последната седмица на февруари, но само 10 млн. пъти в последната седмица на март, което представлява спад от 17,5%.

В рамките на същия период понижението в стриймването на песни на Rolling Stones е под 4 на сто. Kidz Bop, група, която прави версии на поп хитове, изпълнявани от деца с модифицирани за деца песни, обаче се радва на 10% скок.

Cardi B, Rolling Stones и Kidz Bop са типични примери за цялостните тенденции в стрийминга, откакто социалното дистанциране стана част от живота на американците. Данните на Rolling Stone показват, че стриймовете на латино и рап изпълнителите бележат най-голям спад, докато рокът и R&B музиката са по-слабо засегнати. Същевременно обаче музиката за деца бележи възход. 

Още по темата

Има няколко ключови причини за причинените от коронавируса спадове в стрийминга. Голям дял от слушането обичайно се случва, докато хората пътуват до работа и обратно, а мнозина вече работят от вкъщи. Освен това понижението се дължи и на по-малко ползване на стрийминг услуги в търговските обекти. Много магазини, ресторанти и кафенета, където обичайно се пуска музика, сега са затворени.

Случващото се няма задължително да струва твърде много на музикалния бизнес. Приходите от стрийминг представляваха около половината от общите приходи на индустрията за 2019 г., сочат данни на IFPI. Близо 80% от глобалните приходи в стрийминга са от плащащи абонати, а само 20 на сто са от рекламите, които слушат потребителите без абонамент. Абонатите плащат една и съща сума, независимо колко голямо е потреблението им, така че спадът в стрийминга ще засегне само по-малките и зависимите от обемите, както и приходите от рекламата.

Родителите в момента са в ситуация, в която търсят забавления на децата си у дома, а ръстът на стрийминга на детска музика е очевидно обяснение на тенденциите. По-малко ясно е защо латино музиката, рапът и попът имат по-голям спад от рокът, кънтрито и R&B.

Една от възможните причини е, че първите три стила обичайно са смятани за социална музика. Кънтрито и рок музиката може да са по-малко засегнати, защото са по-популярни в частите на САЩ, където има по-малко мерки за социално дистанциране, предимно на юг.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Zoom
Caesars и Apollo влизат в битка за William Hill